Onze tarieven

Tarieven 2022

De elektriciteits- en gasprijzen zijn de afgelopen periode flink omhoog gegaan. Dat komt doordat er meer vraag is naar gas, maar de voorraad beperkt is. De energie- en warmteleveranciers in Nederland hebben daardoor te maken met stijgende inkoopprijzen. Dit heeft hogere tarieven voor consumenten als gevolg. De snel stijgende energieprijzen houden ook ons bezig. Wij vinden het belangrijk dat warmte voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft. Om tegemoet te komen in de extra kosten worden huishoudens volgend jaar ook deels gecompenseerd door de overheid. Hieronder geven we graag meer informatie.

Waardoor stijgen de tarieven?

De afgelopen tijd zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen, vooral de gasprijzen. Wereldwijd is er veel meer vraag naar energie dan iedereen vooraf dacht. Vooral de vraag naar gas is toegenomen, wat ook wordt gebruikt voor de productie van warmte en elektriciteit. Maar de gasvoorraden in Europa zijn op dit moment laag. Onder andere hierdoor stijgt de prijs fors voor energie. Die stijgende energieprijzen beïnvloeden elkaar. Als één brandstof in prijs stijgt, wordt de vraag naar andere brandstoffen groter en stijgt die prijs ook.

Gezinsleven: moeder met kind op de bank met een zoontje die op de voorgrond op de vloer een tekent

Wat betekent de stijging van energieprijzen voor mij?

Dit betekent dat u in 2022 meer betaalt voor warmte. Wij hebben er alles aan gedaan om de stijging van onze tarieven te beperken. Ondanks de fors gestegen inkoopprijzen, berekenen wij dit jaar 10% minder per afgenomen gigajoule (GJ) dan het maximumtarief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Daarmee stijgen de totale kosten voor warmte (variabele en vaste kosten samen) bij Eteck met ongeveer 54% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee blijven we ruim onder de 67% stijging die de ACM toestaat. Bij de berekening is uitgegaan van hetzelfde verbruik als waar de ACM mee rekent: 35 GJ.

Het gemiddelde verbruik bij Eteck ligt veel lager, namelijk 20 GJ per jaar. Hierdoor wordt de kostenstijging voor de gemiddelde klant beperkt tot 42%, nog zonder de tegemoetkoming van de overheid.

De tarieven kan je terugvinden op het tariefblad voor 2022. Ga hiervoor naarMijnEteck via onze website of de MijnEteck App.

Ik maak gebruik van duurzame warmte (zonder gas), waarom ga ik straks dan toch meer betalen?

De hoge prijs van aardgas heeft invloed op de hele energiemarkt. Ook op de kosten van elektriciteit of biomassa. Daardoor is het veel duurder geworden om warmte te maken. Die stijgende energieprijzen beïnvloeden elkaar. Als één brandstof in prijs stijgt, wordt de vraag naar andere brandstoffen groter en stijgt die prijs ook. Daarom zijn wij ook blij dat alle Nederlandse huishoudens kunnen rekenen op een tegemoetkoming van de overheid, ongeacht de wijze waarop de woning wordt verwarmd.

Waar kan ik mijn tarieven inzien?

Je tarieven kan je vanaf 13 januari terugvinden op het tariefblad voor 2022. Ga hiervoor naarMijnEteck of de MijnEteck App. Heb je nog geen account? Dan kan je je eenvoudig online registreren. Uiteraard staat ook ons team Customer Care voor je klaar via telefoonnummer 085-0218000.

Hoe ontvang ik compensatie van de overheid?

De overheid compenseert in 2022 een deel van de hogere kosten op de energierekening van huishoudens. Dit gebeurt door een lagere energiebelasting op elektriciteit en een eenmalige extra belastingvermindering van € 265,-. De compensatie wordt verrekend via de leverancier van je elektriciteit. Je krijgt de compensatie dus uitbetaald via de leverancier van uw elektriciteit en dat zie je daarom niet terug op de facturen van Eteck. Meer informatie over de compensatie kan je vinden op de website van de Rijksoverheid.
website Rijksoverheid

Wat als ik met de compensatie de rekeningen nog niet kan betalen?

Gas, warmte en elektriciteit worden steeds duurder. Veel mensen kunnen hun energierekeningen moeilijk betalen. Daarom helpt de overheid mensen met een laag inkomen. Dat doen ze met de energietoeslag. De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van € 800 naar € 1.300.

Heb je al een deel van het geld ontvangen? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt de aanvullende € 500 automatisch van de gemeente waar je woont.

Heb je een aanvraag gedaan maar nog niets gehoord? Dan hoef je geen nieuwe aanvraag te doen bij de gemeente waar je woont.

Werk je, maar verdien je niet veel? Vraag de energietoeslag dan aan bij de gemeente waar je woont. Doe dat ook als je niet zeker weet of je er recht op hebt. Je merkt vanzelf of je de energietoeslag krijgt. Als je teveel verdient, dan wordt je aanvraag afgewezen. Je ontvangt dan geen energietoeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete en er zijn ook geen andere vervelende gevolgen. De energietoeslag heeft geen invloed op je uitkering. Die verandert er niet door. Ook je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslagen blijven hetzelfde.

Wil je meer weten over de energietoeslag? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid.