Wat wij leveren

Aangename verkoeling

Is jouw woning aangesloten op een duurzame installatie van Eteck, dan is de kans groot dat je ook kunt verkoelen. Hieronder geven we je tips en informatie over het verkoelen jouw woning. Zo zit je er aangenamer bij deze zomer.

Beeld van een vrouw die een kamerthermostaat bedient.
Weten of jij jouw woning ook kunt verkoelen? Bekijk de video hieronder of raadpleeg jouw informatiekaart op MijnEteck

Verkoelen met Eteck. Hoe werkt dat?

Het verkoelen van je woning, hoe werkt dat eigenlijk? In deze video legt Laura je uit hoe het verkoelen van je woning werkt en waar jij de gebruikersvoorschriften en afspraken kan vinden die voor jouw woning gelden. Bekijk de video en maak optimaal gebruik van jouw verkoeling tijdens de warme dagen.

Belangrijk om te weten:

Via jouw persoonlijke informatiekaart op MijnEteck vind je de gebruikersvoorschriften en afspraken die voor jou belangrijk zijn. Ook sturen we jaarlijks, wanneer de buitentemperatuur stijgt, een koelbericht naar je waarin we informatie en tips met je delen.

Van verwarmen naar verkoelen, wat moet je doen?

  • Bij het bereiken van hogere buitentemperaturen schakelt ons systeem automatisch om van verwarmen naar verkoelen. Deze omschakeling vindt plaats in het voorjaar, als de buitentemperatuur stijgt.
  • Om gebruik te maken van die verkoeling moet je mogelijk nog actie ondernemen. Bekijk de informatiekaart of het verstuurde koelbericht voor de instructies.

De kosten van koeling

Heb je een warmtesysteem met mogelijkheid tot ruimtekoeling? Dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Betaal je een vast bedrag voor ruimtekoeling? Dan kan je de woning onbeperkt verkoelen zonder extra kosten. Betreft het een variabel tarief, dan rekenen wij de geboden koeling per gigajoule (GJ). Dit kan je terugvinden op je tarievenblad.

  • Vastrecht ruimtekoeling
    De vaste kosten die je betaalt voor de mogelijkheid om de woning te verkoelen.
  • Levering verkoeling
    De hoeveelheid koeling die wij leveren in GJ.

Ruimtekoeling en airco, wat is het verschil?

Om je woning te verkoelen stroomt er gekoeld water door de leidingen van je vloerverwarming. Als dit water kouder is dan de lucht in huis, wordt je woning verkoeld. De verkoeling in je woning verschilt dus met de werking van een airconditioning. Airconditioning koelt de lucht direct. Onze ruimtekoeling noemen we passieve koeling. De vloer geeft geleidelijk koude af waardoor de lucht langzaam afkoelt. Hierdoor kun je de temperatuur in de woning vaak enkele graden (ca 3 tot 5 graden) laten dalen.

Veelgestelde vragen

  • Verkoelen

    • Als je bent aangesloten op een duurzaam systeem van Eteck, dan kan je jouw woning waarschijnlijk ook verkoelen.

      Ieder jaar sturen we bij de start van het koelseizoen per mail en/of post een zogenoemd koelbericht als je jouw woning kunt verkoelen. Daarin leggen we uit hoe het werkt en wat jij moet doen om je woning te kunnen verkoelen.

      Koelbericht niet ontvangen? Raadpleeg de informatie op MijnEteck (o.a. je factuur, informatiekaart of Product- en Tariefblad)

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
      • Controleer op de informatiekaart in MijnEteck of de koelfunctie in de woning handmatig geactiveerd moet worden. In sommige gevallen is dit aan de orde.
      • Zorg er vervolgens voor dat de gewenste temperatuur op de thermostaat lager staat ingesteld dan de gemeten temperatuur in de woning. Het kan enige tijd – uren tot dagen - duren voordat je het effect merkt. Met onze passieve vloerkoeling (anders dan met airconditioning) is het doorgaans mogelijk de woning enkele graden af te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.
      • Belangrijke tip: Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten en beperk instraling van de zon door zonwering of het sluiten van gordijnen.
      • Heb je bovenstaande tips opgevolgd en heb je nog steeds in geen enkele ruimte koeling? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
      • Heb je in sommige ruimtes wel koeling en in andere ruimtes niet? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Als het in jouw woning ook mogelijk is om te koelen, dan is het goed om te weten dat vloerkoeling anders werkt dan airconditioning. Waar airconditioning actief de lucht koelt, stroomt er met vloerverkoeling koud water door jouw vloerverwarmingssysteem. Hierdoor kan je de temperatuur in de woning doorgaans enkele graden laten dalen. Weet wel dat, na het activeren van de koeling, het enige tijd kan duren voordat dit je dit merkt.

      Bij een combinatie van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, kan de aanvoertemperatuur van koeling tijdelijk iets verhoogd worden. Dit doen wij om het temperatuurverschil tussen de vloer en de omgeving te verkleinen. Hiermee wordt condensvorming op jouw vloer voorkomen en het risico op valpartijen door een gladde vloer verkleind. Lees hier meer over het voorkomen van condensvorming.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Mogelijk heb je eerder (bijv. in de winter) de warmtetoevoer in sommige kamers uitgeschakeld. Zet deze weer open zodat er koel water door het vloerverwarmingssysteem kan stromen.

      Mocht dit het probleem niet oplossen, dan lijkt er een probleem te zitten in de binnenhuisinstallatie. Ga naar storingen en werkzaamheden om te zien wat je dan het beste kunt doen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Bij warme dagen met (zeer) hoge luchtvochtigheid kan er makkelijk condens ontstaan. Er vormen zich dan kleine waterdruppels op een oppervlak. Zo zie je op een warme vochtige dag condens ontstaan op de buitenkant van een glas koude drank. Ditzelfde kan met de vloer in je woning gebeuren als de vloer kouder is dan het zogenoemde dauwpunt (het punt waarop water in de lucht zich tot druppels vormt).

      Bij de meeste centrale installaties of huisaansluitingen van Eteck is er een condensbeveiliging aanwezig. Daarbij wordt er centraal de koeling iets getemperd als de luchtvochtigheid buiten toeneemt. Wij raden u aan op die dagen bij voorkeur in de nacht ook flink te ventileren zodat vochtige lucht kan doorstromen en niet in de woning blijft hangen.

      Lees hier meer over condensvorming en wat wij en jijzelf kunt doen om dit te voorkomen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Kan je jouw woning verkoelen, dan staat op de informatiekaart en/of in het koelbericht dat jaarlijks wordt verstuurd, hoe de koeling geactiveerd kan worden. Hieronder staan de diverse mogelijkheden:

      • Je hoeft niks te doen. Laat je themostaat staan op een aangenaam temperatuur (20 graden) en ontvang op warmere dagen aangename verkoeling.
      • Je dient de koeling te activeren door de schakelaar om te zetten naar koelstand (vriesicoon).
      • Je kunt op jouw thermostaat controleren of deze nog op automatisch staat. Voor koeling is het noodzakelijk dat de thermostaat op "automatische" stand staat. 
      • Dit doe je door de schakelaar op de afleverset om te zetten naar koelen.

      Bij het bereiken van hogere buitentemperaturen schakelt het systeem automatisch om van verwarmen naar verkoelen. Deze omschakeling vindt plaats in het voorjaar, als buitentemperatuur stijgt.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!