Wat wij leveren

Aangename verkoeling

Heb je een installatie van Eteck, dan is de kans groot dat je in de zomer gebruik kunt maken van koeling. Een duurzame manier voor een aangenaam binnenklimaat. We geven je tips en informatie over het systeem in jouw woning. Zo zit je er aangenaam bij deze zomer.

Beeld van een vrouw die een kamerthermostaat bedient.
Weten of jij ook kan koelen? Bekijk jouw informatiekaart op MijnEteck.

Belangrijk om te weten:

Via jouw persoonlijke informatiekaart op MijnEteck vind je de gebruikersvoorschriften en afspraken die voor jou belangrijk zijn. Ook wordt er aan het begin van het koelseizoen een koelbericht naar je verstuurd waarin we informatie en tips met je delen.

Van verwarmen naar verkoelen, wat moet je doen?

 • Bij het bereiken van hogere buitentemperaturen schakelt ons systeem automatisch om van verwarmen naar verkoelen. Deze omschakeling vindt plaats in het voorjaar, als de buitentemperatuur stijgt.
 • Om gebruik te maken van die koeling moet je mogelijk nog actie ondernemen. Bekijk de informatiekaart of het verstuurde koelbericht voor de instructies die bij jou nodig zijn.

De kosten van koeling

Heb je een warmtesysteem met mogelijkheid tot ruimtekoeling? Dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Betaal je een vast bedrag voor ruimtekoeling? Dan kan je de woning onbeperkt verkoelen zonder extra kosten. Betreft het een variabel tarief, dan rekenen wij de geboden koeling per gigajoule (GJ). Dit kan je terugvinden op je tarievenblad.

 • Vastrecht ruimtekoeling
  De vaste kosten die je betaalt voor de mogelijkheid om de woning te verkoelen.
 • Levering verkoeling
  De hoeveelheid koeling die wij leveren in GJ.

Ruimtekoeling en airco, wat is het verschil?

Om je woning te verkoelen stroomt er gekoeld water door de leidingen van je vloerverwarming. Als dit water kouder is dan de lucht in huis, wordt je woning verkoeld. De verkoeling in je woning verschilt dus met de werking van een airconditioning. Airconditioning koelt de lucht direct. Onze ruimtekoeling noemen we passieve koeling. De vloer geeft geleidelijk koude af waardoor de lucht langzaam afkoelt. Hierdoor kun je de temperatuur in de woning vaak enkele graden (ca 3 tot 5 graden) onder de buitentemperatuur houden.

Handige tips

Houd je hoofd aangenaam koel deze zomer. Maak optimaal gebruik van jouw verkoeling en bekijk onderstaande belangrijke koelonderwerpen.

Veelgestelde vragen

 • Verkoelen

   • Controleer op de informatiekaart in MijnEteck of de koelfunctie in de woning handmatig geactiveerd moet worden. In sommige gevallen is dit aan de orde.
   • Zorg er vervolgens voor dat de gewenste temperatuur op de thermostaat lager staat ingesteld dan de gemeten temperatuur in de woning. Het kan enige tijd – uren tot dagen - duren voordat je het effect merkt. Met onze passieve vloerkoeling (anders dan met airconditioning) is het doorgaans mogelijk de woning enkele graden af te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.
   • Belangrijke tip: Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten en beperk instraling van de zon door zonwering of het sluiten van gordijnen.
   • Heb je bovenstaande tips opgevolgd en heb je nog steeds in geen enkele ruimte koeling? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
   • Heb je in sommige ruimtes wel koeling en in andere ruimtes niet? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.

   Heeft dit antwoord geholpen?

   Bedankt voor je feedback!
  • Indien het in jouw woning ook mogelijk is om te koelen, dan is het goed om te weten dat vloerkoeling anders werkt dan airconditioning. Waar airconditioning actief de lucht koelt, stroomt er met vloerverkoeling koud water door jouw vloerverwarmingssysteem. Hierdoor kan je de temperatuur in de woning doorgaans enkele graden koelen ten opzichte van de buitentemperatuur. Weet wel dat het, na het activeren van de koeling, enige tijd kan duren voordat dit je dit merkt.

   Bij een combinatie van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, kan de aanvoertemperatuur van koeling tijdelijk iets verhoogd worden. Dit doen wij om het temperatuurverschil tussen de vloer en de omgeving te verkleinen. Hiermee wordt condensvorming op jouw vloer voorkomen en het risico op valpartijen door een gladde vloer verkleind.

   Heeft dit antwoord geholpen?

   Bedankt voor je feedback!
  • Voor de optie Luchtwater – warmtepomp biedt Eteck geen koeling aan. Omdat het huidige systeem geen mogelijkheid tot het leveren van koeling heeft, is daar in de nieuwe situatie niet van uit gegaan, en dus ook niet in de vergelijkingen en in de kosten. Ook is daar bij de lucht-water variant niet voor gekozen omdat er dan vaker geluid wordt geproduceerd tijdens het buitenseizoen.

   Heeft dit antwoord geholpen?

   Bedankt voor je feedback!
  • Mogelijk heb je eerder (bijv. in de winter) de warmtetoevoer in sommige kamers uitgeschakeld. Zet deze weer open zodat er koel water door het vloerverwarmingssysteem kan stromen.

   Mocht dit het probleem niet oplossen, dan lijkt er een probleem te zitten in de binnenhuisinstallatie. Ga naar storingen en werkzaamheden om te zien wat je dan het beste kunt doen.

   Heeft dit antwoord geholpen?

   Bedankt voor je feedback!