Eilandwoningen Groote Wielen Rosmalen

Een nieuwe start voor Groote Wielen

Klaar voor de toekomst!

In de wijk Groote Wielen Eilandwoningen wordt door Eteck collectieve warmte aan jouw woning geleverd via een warmtenet onder de wijk. Nu voor het warmtesysteem - onvoorzien maar wel nodig - het vervangingsmoment nadert, is besloten te stoppen met de levering van collectieve warmte en wordt overgestapt op een individuele warmtevoorziening. Als bewoner van Groote Wielen kan je zelf kiezen op welke manier je jouw huis toekomstbestendig wilt gaan verwarmen. Op deze pagina zetten we graag de mogelijkheden en de veel gestelde vragen nog even voor je op een rijtje, zodat je een voor jou juiste keuze kunt maken.

Heb je vragen over de aanbieding of de installatie van de warmtepomp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons directe e-mailadres: eilandwoningenRosmalen@eteck.nl. We helpen je dan zo snel mogelijk verder.

Aan jou de keuze

Een Lucht-water warmtepomp of een Water-water warmtepomp met individuele bodemlus

Wij hebben een vergelijkingstabel gemaakt, deze biedt inzicht in de voor– en de nadelen. Het helpt je om een goede afweging te maken.

Aan u de keuze

Veelgestelde vragen

  • Algemeen

    • Optie 1: lucht-water-warmtepomp:

      De plek van de buiten- en binnen-unit zal per type woning verschillen. In alle gevallen is stroomaansluiting benodigd voor de warmtepomp (binnen- en buitendeel). De warmtepomp wordt aangesloten op de huidige binnenhuisinstallatie (afgiftesysteem) om de ruimteverwarming te kunnen leveren. Voor de hoek en twee-onder-een-kap woningen wordt een warmtepomp met een hoger vermogen geplaatst om hetzelfde warmte-comfort te kunnen garanderen als de andere woningen. Dit zal ook een NIBE warmtepomp zijn type S2125-12. Voor de tussen woningen is er minder vermogen nodig waardoor er een ander type warmtepomp wordt geïnstalleerd. Dit zal ook een NIBE warmtepomp zijn, maar dan type S2125-8.

      Optie 2: warmtepomp met individuele bodemlus:

      In uw woning wordt een water-water warmtepomp met boilervat geplaatst (NIBE F1255-6PC), die gevoed wordt met bronwarmte uit een bodemlus. Met dit systeem kan ruimteverwarming, tapwater en koude worden geleverd.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • "Smart Grids - ook wel 'intelligente netten' genoemd - zijn momenteel in ontwikkeling. Middels toegevoegde intelligentie wordt het bestaande elektriciteitsnet flexibeler gemaakt, waardoor vraag en aanbod van elektrische energie beter op elkaar kunnen worden afgestemd. De NIBEwarmtepompen zijn standaard uitgerust met diverse voorzieningen om te anticiperen op vraag en aanbod. Op lokaal niveau kun je hiermee als gebruiker zelf opgewekte PV-stroom zo gunstig mogelijk inzetten en, als de energiemaatschappijen variabele elektriciteitstarieven gaan hanteren, kan de warmtepomp dit gaan gebruiken om zo voordelig mogelijk je huis en warmwater op te warmen. Deze opties bieden gebruikers van een warmtepomp, een interessante kostenbesparing. "

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De warmtepompen zijn uitgevoerd met een boiler van circa 180 liter (á circa 60°C). Een moderne douche gebruikt circa 6 liter/min van 38°C, daar is 3,4 liter/min heet water van 60°C voor nodig. Dat betekent dus dat er voldoende voorraad is voor ruim 53 minuten continu douchen. Wilt u dat de warmtepomp versneld meer douchewater aanmaakt kunt u gebruik maken van de boosterstand waarbij het elektrisch element bijspringt om versneld nieuw douchewater ter beschikking te stellen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Of u nu kiest voor een lucht-water of bodemlus warmtepomp, met de nieuwe oplossing is het aandeel vaste kosten relatief hoger dan voorheen, en dus het aandeel variabele kosten lager (want het totaal is – los van indexeringen - niet anders). Minder verbruiken leidt dus tot iets minder besparing, maar meer verbruiken dus ook tot wat minder grote verhoging van de kosten. Indien u verkoelt met de warmtepomp (alleen bodemlus) en voorheen geen andere koeling toepaste is dit een toevoeging op uw bestaande kosten, met een bodemlus beschikt u echter over een uiterst efficiënt koelsysteem.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Omdat de woningaansluitingen niet wijzigen, en omdat de zware aansluiting in de centrale techniekruimte komt te vervallen, wordt er per straat geen substantieel groter vermogen gevraagd, en zal het systeem in de straat het vermogen ook aankunnen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Voor de optie Luchtwater – warmtepomp biedt Eteck geen koeling aan. Omdat het huidige systeem geen mogelijkheid tot het leveren van koeling heeft, is daar in de nieuwe situatie niet van uit gegaan, en dus ook niet in de vergelijkingen en in de kosten. Ook is daar bij de lucht-water variant niet voor gekozen omdat er dan vaker geluid wordt geproduceerd tijdens het buitenseizoen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Het toepassen van bodemlussen heeft een aantal voordelen t.o.v. een Luchtwater-warmtepomp, namelijk:

      • Bodemlussen gaan zeer lang mee (meer dan 30 jaar) daarmee hoeft alleen de warmtepomp vervangen te worden na gemiddeld circa 15 jaar, maar blijft een vervanging van de buitenunit achterwege.

      • Geen buiten-unit voor de warmtepomp nodig, dus geen geluidproductie buiten het huis

      • Minder verbindend leidingwerk in het huis (van de berging via de zolder naar het dak)

      • Jaargemiddeld een beter rendement van de warmtepomp

      • Energieverbruik voor koeling vrijwel verwaarloosbaar

      Omdat de bodemlussen een hogere investering vragen en de levensduur veel langer is dan de contractduur van 15 jaar, zijn de maandelijkse kosten of aanschaf hoger. Deze kosten worden naar verwachting op termijn wel terugverdiend door de eigenaar.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De aangeboden thermostaat is een thermostaat die communiceert met de warmtepomp, waarbij diverse instellingen kunnen worden aangepast. De instellingen wijzigingen kan echter ook rechtstreeks op de machine worden ingesteld, waardoor de aangeboden thermostaat kan komen te vervallen en uw mogelijk uw huidige thermostaat met bestaande na-regelthermostaten kunnen worden aangesloten. Kijk hierbij goed na of uw thermostaat geschikt is om samen te werken met de warmtepomp van uw keuze.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De aangeboden oplossing is ter vervanging van het collectieve systeem, dat uit bedrijf zal worden genomen. Een andere oplossing dan de individuele warmtepompen wordt niet door Eteck aangeboden, het staat u uiteraard vrij om zelf een dergelijke of alternatieve oplossing te kiezen en aan te laten brengen. Zorg ervoor dat u dit in ieder geval voor 1 juli 2024 heeft gerealiseerd.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
  • Technisch

    • De elektrische aansluiting van de woning is voldoende voor het extra vermogen van de warmtepomp.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De centrale techniek en het leidingwerk zullen geen functie meer hebben. De leidingen worden niet weggehaald maar wel leeggemaakt en zo nodig afgedopt. De nutsaansluitingen (elektra, gas, koud tapwater) in de centrale techniek worden afgesloten en de contracten opgezegd. De apparatuur wordt grotendeels weggehaald waarna de kale ruimte ter beschikking van de straatbewoners kan worden gesteld.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Voor systemen waarbij de werkingsgarantie 10+5 jaar actief is (zie ook de aanbieding en vraag 17) zal Eteck de systemen op afstand monitoren en per jaar bezien of er fysiek onderhoud nodig is. Ook in geval van storingen komt Eteck deze oplossen, kosten zijn daar alleen aan verbonden als de storing niet in de warmtepomp zit maar bijv. in uw binnen-installatie heeft plaatsgevonden. In het geval van lucht-water warmtepomp zal de buitenunit jaarlijks tot tweejaarlijks worden nagezien om de kans op vervuiling te minimaliseren.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Allereerst moet duidelijk zijn dat we hier spreken van verkoeling en niet van koeling en deze optie alleen mogelijk is bij de bodemlus variant. De hoeveelheid koeling die beschikbaar zal zijn is onder andere afhankelijk van uw vloerverwarming systeem en de vloerafwerking. Om de installatie geschikt te maken voor verkoeling moet er voorkomen worden dat er condensatie kan optreden. Dit betekent dat de stalen delen van de installatie dampdicht worden geïsoleerd en/of vervangen worden voor kunststof onderdelen. Indien u ook op de eerste verdieping koeling wenst, zal ook dit deel dampdicht geïsoleerd moeten worden. Daarnaast moet de regeling op de verdieping voorkomen dat de badkamer niet meeloopt in de koeling. Dit om condensatie van de badkamervloer (gladde vloer) te voorkomen. De kosten zullen waarschijnlijk niet al te hoog zijn, echter moeten wij deze individueel vaststellen na opname van uw installatie, vandaar het verzoek om uw voorkeur voor koeling door te geven zodat onze installatiepartner dit apart aan u kan offreren daar het een deel van uw eigen binnen-installatie betreft en Eteck hier zelf geen werkzaamheden zal verrichten.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Op project Groote Wielen zijn er twee keuzes (geweest) voor de locatie van de buitenunit van de lucht-waterwarmtepomp. Dit kan onder het keukenraam aan de voorzijde van de woning of bij de oprit naast de woning. Zie onderstaande situatieschets.

      Situatieschets buitenunits.jpg

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
  • Werkzaamheden

    • In het geval van de lucht-water warmtepomp wordt er een binnen- en een buitenunit geplaatst, en daartussen moeten leidingen en kabels (in de schacht en/of in het trappenhuis) worden aangebracht. Ook dient er een aansluiting op het koud tapwater (nabij de watermeter) te worden gemaakt. Tevens, dient er een extra elektra-groep in de meterkast te worden gemaakt. Naar verwachting is dit 2 tot 3 dagen werk per woning. Gedurende die periode zal er een korte onderbreking zijn van de verwarming, het koud‑ en warmtapwater en de elektriciteit.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Waar het collectieve distributienet wordt afgekoppeld wordt de warmtepomp weer aangesloten zodat u de bestaande tapwater en cv-leidingen en daarop aangesloten vloerverwarming kan blijven gebruiken.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • In het geval van de warmtepomp met bodemlus wordt er een binnen, maar géén buitenunit geplaatst. In plaats daarvan worden er lussen voor de woning aangebracht. Tussen deze onderdelen moeten leidingen en kabels (in de schacht en/of in het trappenhuis) worden aangebracht. Ook dient er een aansluiting op het koud tapwater (nabij de watermeter) te worden gemaakt. Tevens, dient er een extra elektra-groep in de meterkast te worden gemaakt. Voor de warmtepomp met bodemlus is, zoals gezegd, geen buiten-unit benodigd, in plaats daarvan worden er lussen aan de voorzijde van de woning geplaatst. De totale doorlooptijd is naar verwachting 4 dagen, gedurende die periode zal er een korte onderbreking zijn van de verwarming, het koud‑ en warmtapwater en de elektriciteit.

      De verwachte planning van de 4 werkdagen is als volgt:

      Dag 1: gaat een ploeg het straatwerk verwijderen en gaten voorgraven waar de boringen komen.

      Dag 2: komt de boormachine en doet de boringen

      Dag 3: komt de aansluitploeg de boringen koppelen en de leidingen naar binnen brengen en alles dichtgooien buiten

      Dag 4: komen de straatmakers alles weer netjes maken

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Lucht-water warmtepomp met buiten-unit

      Voor zowel de tussenwoningen als de 2-onder-1 kap woningen is er een standaard opstelling gemaakt voor het plaatsen van de lucht-water warmtepomp met buiten-unit.

      De binnen‑unit is ongeveer zo groot als een hoge koelkast en past in een standaard situatie woning op de aangegeven plekken. De exacte afmetingen per type warmtepomp vindt u terug in de bijlagen van de aanbieding (laatste pagina).

      Bij woningen waar een aangepaste situatie t.o.v. de nieuwbouw bestaat hebben wij reeds schouwbezoeken gebracht. Is een bezoek bij u nodig maar heeft dit nog niet plaatsgevonden geef dit dan z.s.m. aan via eilandwoningenrosmalen@eteck.nl

      Warmtepomp met bodemlus

      De warmtepomp met de bodemlus kent geen buitenunit maar slechts lussen die na boren worden afgedekt met bestrating. De plek van de binnen-unit blijft daarbij in de standaardsituatie dezelfde als aangegeven op de tekeningen van de lucht-water variant. (zie onderstaand). De binnen‑unit is ongeveer zo groot als een hoge koelkast en past in een standaard situatie woning op de aangegeven plekken. De exacte afmetingen per type warmtepomp vindt u terug in de bijlagen van de aanbieding (laatste pagina).

      Bij woningen waar een aangepaste situatie t.o.v. de nieuwbouw bestaat hebben wij reeds schouwbezoeken gebracht. Is een bezoek bij u nodig maar heeft dit nog niet plaatsgevonden geef dit dan z.s.m. aan via eilandwoningenrosmalen@eteck.nl

      schets rosmalen.png

      schets rosmalen 2.png

      schets rosmalen 3.png

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
  • Kosten

    • De uiterste datum voor het doorgeven van uw voorkeur kan tot 1 januari 2024. Na deze datum gaan wij aan de slag met het voorbereiden van uw individuele aanbieding op basis van uw keuzes als mede de totale project begroting ter overleg voor finale goedkeuring met directie en IC. Wij zullen er alles aan doen om dit proces zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!

Om je beter te helpen gebruiken wij cookies. Naast functionele cookies, plaatsen we ook analytische cookies om onze website te verbeteren. Meer weten? Lees ons cookie- en privacybeleid.

Je kunt je voorkeuren aanpassen of meer informatie bekijken.

Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kun je niet uitzetten.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen derde partijen, zoals YouTube of Vimeo, plaatsen.
Deze cookies stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie aan te kunnen bieden.

Zet je categorieën uit, dan kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet meer goed werken. Je kunt altijd op een later moment jouw voorkeuren aanpassen. Bekijk ons cookie statement.