Handig om te weten!

Bij laagtemperatuur verwarming

Omdat wij het belangrijk vinden dat u kunt genieten van optimaal wooncomfort, geven wij u een aantal tips voor een behaaglijke temperatuur van de vloerverwarming in uw woning.
  • Het opwarmen van een vloer gaat trager dan traditioneel verwarmen. Het duurt enige uren voordat de betonnen vloer en de vloerbedekking zijn opgewarmd.
  • Mogelijk slaat de vloerverwarming niet aan en voelt de vloer koud. Dit kan als de woonruimte nog voldoende warm is. Zodra de hoofdthermostaat een lagere temperatuur aangeeft dan de gewenste, dan zal het systeem in werking treden. Het kan enige uren duren voordat de vloer behaaglijk warm aanvoelt.
  • Als het weer snel verandert (meerdere graden in 1 dag) is het systeem niet in staat om continue (of snel) te schakelen. Het schakelen zou de duurzaamheid van het systeem te niet doen.
  • Om de woning optimaal duurzaam te verwarmen adviseren wij om de thermostaat niet lager of hoger te zetten voor een periode van minder dan 24 uur. Zorg voor een constante temperatuur en sluit ’s avonds de gordijnen om warmte binnen te houden.
  • Droge lucht warmt sneller op. Ventileer de woning kort en krachtig om warmteverlies te beperken en laat ramen/deuren gedurende de dag niet onnodig open staan.
  • Als er bij warm weer koelwater door de leidingen van het vloerverwarming gestuurd wordt, wordt het vloeroppervlak kouder dan de lucht in huis; het huis wordt verkoeld. Bij een hoge luchtvochtigheid kan er condens (waterdruppels) op de vloer ontstaan. Hierdoor kan schade aan de vloer ontstaan en kunnen zich onveilige situaties voordoen door gladheid. Om dit te voorkomen kiest Eteck bewust voor het minimaal verhogen van de aanvoertemperatuur op basis van het dauwpunt. Hierdoor stroomt er nog steeds koel water door het systeem om de woning enkele graden af te koelen, maar het water is iets minder koud om condensvorming te voorkomen.
  • De verkoeling in de woning verschilt met de werking van een airconditioning. Waar airconditioning actief de lucht koelt, stroomt er met vloerverkoeling koel water door de vloerverwarmingssysteem. Hierdoor kan je de temperatuur in de woning enkele graden verlagen. Weet wel dat het enige tijd kan duren voordat u het effect merkt.
  • Mocht je tijdens het stookseizoen in enkele ruimtes de verwarming uitgeschakeld hebben, vergeet deze bij warmteklachten dan niet open te zetten voor verkoeling.