22 maart 2024

Wereldwaterdag 2024

Vrijdag 22 maart is het Wereldwaterdag. Een mooi initiatief waarbij Eteck graag stilstaat bij de waarde en het behoud van het water om ons heen. Het oppervlaktewater is een kansrijke bron om op duurzame wijze woningen en gebouwen te verwarmen en speelt hiermee een belangrijke rol in de energietransitie.

Eteck en water hebben een bijzondere relatie. Bij steeds meer van onze warmteprojecten maken we gebruik van aquathermie. Daarbij wordt warmte uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater gebruikt om woningen en gebouwen op een duurzame wijze te verwarmen.

Duurzame innovaties:

Naast aquathermie gaat Eteck nog een stap verder, nemen we onze verantwoordelijkheid (als Nederlands grootste exploitant in duurzame warmte-en-koude) en werken wij samen met partners met dezelfde duurzaamheid ambities. Op Wereldwaterdag 2024 staat Eteck graag stil bij de succesverhalen uit het verleden en kijken we ook vooruit naar een duurzamere toekomst.

Innovatie bespaart jaarlijks 30 procent aan energiegebruik op warmtapwater:

Ontdek hoe een innovatief Laag Temperatuur Tapwater Systeem, ontwikkeld door Schouten Techniek, het energiegebruik op warmtapwater met 30% vermindert. Dit systeem, toegepast in project AMST in Amsterdam door Eteck en ontwikkelaar MRP, levert warm tapwater op lage temperatuur aan 252 appartementen. Lees meer over deze baanbrekende technologie in het volledige artikel.

Innovatieve samenwerking voor duurzame warmte:

SPATwater en Eteck sluiten de armen in één om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren en hiermee de doelen van KRW (Kaderrichtlijn) te behalen. Onderzocht wordt of met toekomstige TEO-installaties een positieve impact gemaakt kan worden op de kwaliteit van lokale wateren. Lees binnenkort meer over het rapport en de kansen op onze nieuwspagina.

Eco-vriendelijk Warmtewinnen:

Ontdek het onderzoek naar de gevolgen van warmtewinning in de Sloterplas, Amsterdam. Aquathermie, het gebruik van warmte en kou uit oppervlaktewater, biedt een duurzaam alternatief voor aardgas. Samen met partners onderzoeken we hoe we de natuur kunnen beschermen tijdens het winnen van warmte. Verwacht de resultaten in 2026!

Lees meer over de rol van water in de wereld en het thema van dit jaar, Water for Peace. Official celebration of World Water Day 2024 | UNESCO