Foto van de ondertekening van de overeenkomst voor project Berghaus met BAM Wonen op de Provada 2022 Foto van de ondertekening van de overeenkomst voor project Berghaus met BAM Wonen op de Provada 2022
9 augustus 2022

BAM Wonen en Eteck ondertekenen samenwerking

BAM Wonen en Eteck hebben de handtekeningen gezet onder de realisatieovereenkomst voor project Berghaus in het Fashion District in Amsterdam Nieuw-West. Met de ondertekening krijgt Eteck de opdracht om een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) te realiseren. Hiermee worden vanaf 2025 alle huurappartementen, kantoren en winkels binnen deze herontwikkeling voorzien van collectieve duurzame warmte, koude en warmtapwater.

De gebouwen worden volledig verwarmd en gekoeld uit lokaal hernieuwbare bronnen. De warmte-koude installatie (WKO) voor project Berghaus bestaat uit een centraal open bronsysteem, een centrale technische ruimte met collectieve laag- en hoogtemperatuur warmtepompen met distributie naar de individuele appartementen kantoor en commerciële ruimten. De elektriciteit voor de warmte-installatie wordt grotendeels opgewekt via 1.255 zonnepanelen die verdeeld zijn over de woontorens en de kantoortoren. Eteck verzorgt eveneens de realisatie en exploitatie van deze PV installatie.

“Omdat Eteck ook de WKO installatie van het naastgelegen OKU House realiseert en exploiteert, kunnen de bronnen van deze projecten zorgvuldig op elkaar afgestemd worden waardoor de energie in de bodem optimaal benut wordt. “
Merijn Brouwer - Ontwikkelaar bij Eteck

“Wij zijn verheugd dit prachtige project te doen met Boelens de Gruyter, Round Hill en BAM Wonen. Leuk om te vertellen is dat Eteck eveneens de WKO installatie van het naastgelegen OKU House realiseert, ook een ontwikkeling van Boelens de Gruyter. De WKO bronnen van deze projecten zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd en doordat Eteck beide projecten gaat exploiteren, kunnen we energie in de bodem optimaal benutten.“ zegt Merijn Brouwer, ontwikkelaar bij Eteck.

Berghaus is een ontwikkeling van Boelens & de Gruyter en Round Hill Capital. Er worden 288 nieuwbouwappartementen, 21.600 m2 kantoorruimte en ca 2.050 m2 commercieel vastgoed gerealiseerd. Eteck zal gedurende 30 jaar duurzame warmte en koude leveren aan de eindgebruikers. De realisatie van de WKO-installatie wordt in opdracht van Eteck uitgevoerd door Schouten Techniek uit Zwaag. Eteck krijgt, na eerst de volledige uitwerking samen met Boelens de Gruyter te hebben gedaan, opdracht van BAM Wonen.

Een artist impression van project Berghaus in Amsterdam