Een foto van de Kennedyflat in Egmond aan Zee. Het 1e project bestaande bouw wat door Eteck aardgasvrij wordt gemaakt. Een foto van de Kennedyflat in Egmond aan Zee. Het 1e project bestaande bouw wat door Eteck aardgasvrij wordt gemaakt.
21 april 2022

Aardgasvrije warmte voor duurzame VvE is een feit

De Kennedyflat aan de boulevard van Egmond aan Zee wordt nu aardgasvrij verwarmd! Daarvoor klopten zij aan bij warmteleverancier Eteck. De Vereniging van Eigenaren was gedreven om het appartementencomplex uit 1963 volledig te verduurzamen. Een goed voorbeeld voor andere VvE’s en bewonerscorporaties die ook aan de slag willen.

Een milieubewuste VvE

De VvE had eerder al tijdens meerjaren onderhoud geïnvesteerd in gevelisolatie, triple beglazing en recentelijk in 270 zonnepanelen. Het vervangen van de verouderde gasketels stond voor 2020 op de nominatie. Dit werd zowel technisch als juridisch complex omdat ook de gasleidingen afgekeurd waren en vervangen moesten worden. De keus voor een duurzamer alternatief was geboren. De VvE heeft Eteck daarop gevraagd om mee te helpen. Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van lokale, collectieve en betaalbare warmte-oplossingen kon Eteck, in samenwerking met Kersten Techniek, de VvE begeleiden met de transitie. Naast technische en juridische kennis, kon Eteck ook financieel van grote betekenis zijn waardoor de verduurzamingsplannen doorgezet konden worden.

Energietransitie: Kennedyflat aardgasvrij

Bekijk de video om te zien hoe de VvE van de Kennedyflat hun warmtetransitie aanpakte, wat de rol van Eteck was en hoe Kersten de werkzaamheden uitvoerde.

Wie betaalt wat

De VvE heeft eigen vermogen gebruikt en een Energiebespaarlening via het Nationaal Warmte Fonds afgesloten. Daarnaast is met Eteck een leaseovereenkomst voor 15 jaar afgesloten. Hieronder valt de investering van 10 lucht-waterwarmtepompen en het beheer en onderhoud van de warmte-installatie gedurende 15 jaar. Verder verzorgt Eteck enkele administratieve zaken voor de VvE zoals het uitlezen van de kostenverdeelmeters. Door deze financiële constructie kan de maandelijkse bijdrage aan het VvE lidmaatschap voor bewoners gelijk blijven en hebben ze geen zorgen meer over onderhoudskosten aan de warmtevoorziening.

Bekijk het Financieel en planningsoverzicht VvE Kennedyflat

“Omdat de CV-installatie en leidingen aan vervanging toe waren, hebben we gekozen om gelijk te verduurzamen”.
Thea Hamman, bewoonster en lid van de VvE

Dit is de transitie

Na het onderzoeken van de lokale mogelijkheden voor verduurzaming is uiteindelijk gekozen om de gasketels te vervangen door industriële lucht-waterwarmtepompen. De ligging van dit appartementencomplex vlak aan zee, zorgde ervoor dat er rekening moest worden gehouden met bijzondere weersinvloeden. Op het dak zijn buitenunits van speciaal gecoate lucht-waterwarmtepompen geplaatst die bestand zijn tegen storm, zeewater en -wind. De binnenunits van de warmtepompen hangen in de centrale techniekruimte. De benodigde elektriciteit voor de warmtepompen komt, indien beschikbaar, van de zonnepanelen van de VvE. De warmtepompen zorgen voor opwarming van het CV-water waarna het geheel vernieuwde leidingnet de warmte naar de appartementen transporteert. De nieuw geplaatste laagtemperatuur radiatoren in de woningen zorgen voor comfortabele warmte.

Duurzame warmte, tevreden bewoners

In Nederland staan we voor een flinke opgave: het verduurzamen van miljoenen woningen. Hoe ga je daar als woningcorporatie of VvE mee om? Zijn er betaalbare en haalbare duurzame oplossingen? En hoe krijg je bewoners betrokken bij de plannen? Bij Eteck werken we dagelijks aan de realisatie van collectieve, betaalbare, fossielvrije warmte. Wij leveren warmte en koude aan grotere groepen klanten met behulp van lokale, duurzame bronnen.

Verduurzaming van bestaande bouw

Bij nieuwbouw spelen hele andere uitdagingen dan bij het aardgasvrij maken van bestaande woningen. Waar in de ene situatie de bewoner vaak nog niet in beeld is, is het in de andere situatie een zeer belangrijke stakeholder. Want hoe krijg je bewoners mee en hoe zorg je voor betaalbaarheid? Eteck heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van duurzame warmte- en koudesystemen. Wij kunnen u volledig ontzorgen en kijken graag mee met ideeën of plannen van VvE’s of bewonerscorporaties.

VvE's en coöperaties