Foto van project Erdbrinkplein in Doetinchem waar een appartementencomplex is verduurzaamd in samenwerking met Energy Bridge en Corporatiewarmte. Foto van project Erdbrinkplein in Doetinchem waar een appartementencomplex is verduurzaamd in samenwerking met Energy Bridge en Corporatiewarmte.
Erdbrinkplein Doetinchem

Bestaande bouw verduurzaamd

In samenwerking met Sité Woondiensten hebben we dit appartementencomplex verduurzaamd dat 17 jaar lang met aardgas verwarmd werd. De oude Cv-ketels waren aan vervanging toe waardoor dit een natuurlijk moment was om een verduurzamingsstap te zetten.

Start levering: 01-2013
68% aardgas-reductie
34% CO₂-reductie
Hybride systeem in 3 weken opgeleverd

Het complex Erdbrinkplein in Doetinchem bestaat uit 27 appartementen in het centrum van de stad. In 2013 zijn wij hier warmteleverancier geworden, na een overname van NUON. Inmiddels was de overgenomen warmte-installatie aan vervanging toe. Samen met het team van Corporatiewarmte, een joint venture tussen Energy Bridge en Eteck, is gekeken naar de beste verduurzamingsoplossing voor dit moment. Essentiele uitgangspunten waren leveringszekerheid en betaalbaarheid.

''Een hybride systeem is de manier om verduurzaming van bestaande bouw snel en betaalbaar te realiseren.''
Klaasjan van der Maas - team Corporatiewarmte

Uitgangssituatie

De oorspronkelijke warmtevoorziening bestond uit een warmtekrachtkoppeling (WKK) in combinatie met drie gasgestookte cv-ketels die 17 jaar lang voor warmte zorgden. Omdat de verouderde cv-ketels aan vervanging toe waren, was dit een natuurlijk moment en een uitgelezen kans om verduurzaming door te voeren. In overleg is beoordeeld dat het volledig aardgasvrij maken van het appartementencomplex te ingrijpend zou zijn voor de woningcorporatie qua financiële investering en voor de bewoners met de impact die de werkzaamheden met zich mee zouden brengen. Daarom is hier gekozen voor een hybride oplossing.

Impact!

De werkzaamheden aan de warmte-installatie duurde slechts 3 weken. Met deze hybride oplossing was het niet nodig om bij bewoners in huis aanpassingen te doen. Hierdoor hebben de bewoners nauwelijks hinder ondervonden.

Op basis van de voorafgaande berekeningen kan met de nieuwe warmte-opstelling een aardgasreductie van 68% en een CO₂-reductie van 34% worden behaald. In de eerste (winterse) week dat de installatie in bedrijf was, is er al een aardgasbesparing van ca. 40% gerealiseerd. Een percentage dat volledig in lijn ligt met onze verwachting.

Corporatiewarmte, Sité Woondiensten en Eteck hebben ieder een bijdrage geleverd om dit mogelijk te maken. De samenwerking tussen Sité en Eteck is de basis voor de woningcorporatie om volgens de trias energetica maatregelen door te voeren voor verdere verduurzaming.

Onderweg naar nul .................. in Doetinchem

Eteck collega's Eline Vermeulen en Relinda Bloem gingen in gesprek met Jan-Maarten Elias en Klaasjan van der Maas van Corporatiewarmte. Ze namen een kijkje bij het appartementencomplex in Doetinchem waar in opdracht van woningcorporatie Sité een verduurzamingsslag werd gemaakt.
“Tof om te zien dat we ook hier in Doetinchem impact maken op de verduurzaming van Nederland.”
Eline Vermeulen - team Corporatiewarmte

Meer lezen over deze verduurzaming?

Kijk hoe wij u als woningcorporatie snel en betaalbaar kunnen helpen met verduurzaming.