Foto van project Wolfslaar in Bavel. Een project wat in 2018 is overgenomen van Eneco. Foto van project Wolfslaar in Bavel. Een project wat in 2018 is overgenomen van Eneco.
24 februari 2021

Vernieuwd comfort voor Wolfslaar

Ook dit jaar gaan we door met recoveries op onze warmtesystemen. Eteck onderhoud en investeert in deze systemen om eindgebruikers een comfortabel binnenklimaat te kunnen (blijven) bieden. In alle woningen van project Wolfslaar in Bavel wordt de verouderde warmtepomp vervangen door een Thermia warmtepomp. De lokaal opgewekte warmte zal via deze moderne warmtepomp de woning de komende jaren weer verwarmen, verkoelen en voorzien van warm tapwater.

Bewonerscommunicatie

In 2018 namen we het project Wolfslaar in Bavel over van Eneco. Een project met ruim 300 woningen, voorzien van een individuele warmtepomp die is aangesloten op een laagtemperatuur warmtenet.

De bewoners zijn door middel van een digitale brochure geïnformeerd over het vervangingstraject. Hierdoor werden veelgestelde vragen in één keer beantwoord.

Met het plaatsen van deze nieuwe warmtepompen maken we het systeem toekomstbestendig en beogen we verbetering in betrouwbaarheid en comfort te leveren.
Bas Bolomey - assetmanager bij Eteck

De techniek

De technische installatie is in 2003 door Remu (de voorloper van Eneco) gerealiseerd. Het warmtenet bestaat naast een centrale technische ruimte en een distributienet uit een recirculatie bronsysteem. Dat systeem is opgebouwd uit zes bronnen die water uit de bodem omhoog pompen en zes bronnen die het water, nadat de woningen zijn opgewarmd, weer in de bodem terugpompen.

In het najaar van 2020 is na uitgebreide communicatie met bewoners, begonnen met het vervangen van de eerste warmtepompen. Momenteel zijn ca. 40% van de woningen voorzien van een nieuwe warmtepomp. De werkzaamheden worden in opdracht van Eteck uitgevoerd door Klein Comfort Techniek B.V. met medewerking van Van der Heijden Klimaattechniek B.V.

In één dag voert een monteur de volgende handelingen uit:

  • controleren of de ruimte naar en rondom de warmtepomp vrij is
  • vooraf samen met de bewoner de huidige status in de woning opnemen en hier foto’s van maken
  • verwijderen van de verouderde warmtepomp
  • installeren van de nieuwe warmtepomp, inclusief vervanging van de kamersensor en buitenvoeler
  • in bedrijf stellen van de nieuwe warmtepomp
  • controleren van de werking van de warmtepomp.

Onze assetmanagers dragen zorg voor de instandhouding en optimalisatie van onze warmtesystemen. Weten wat daarbij komt kijken?