Luchtfoto van het Stationspostgebouw in Den Haag wat getransformeerd is naar een aardgasvrij bedrijfspand Luchtfoto van het Stationspostgebouw in Den Haag wat getransformeerd is naar een aardgasvrij bedrijfspand
11 augustus 2021

Stationspostgebouw klaar voor gebruik

De transformatie van Rijksmonument Stationspostgebouw aan de Waldorpstraat in Den Haag is afgerond. In het nieuwe futureproof hoofdkantoor kunnen de ca. 2.500 kantoormedewerkers van de nieuwe huurder van het pand vanaf nu aangenaam werken. Het gebouw voldoet volledig aan de moderne wensen en eisen inclusief een aangenaam binnenklimaat.
Eteck levert hier de komende 30 jaar duurzaam opgewekte warmte en koude.

Aan de buitenkant van het gebouw zijn de gevels vernieuwd en is de gevelindeling aangepast. Ook van binnen is het pand flink gemoderniseerd. In feite is er een nieuw gebouw binnen de bestaande muren geplaatst. Een praktisch bijkomend voordeel is dat er door de dubbele gevels geen geluidsoverlast is van het verkeer en de treinen van het naastgelegen station Hollands Spoor.

De WKO van het Stationspostgebouw is een grote stap in de verduurzaming van het HS Kwartier.
Steven Zijlstra – projectontwikkelaar bij SENS

Het WKO-systeem

Om de temperatuur van het Stationspostgebouw duurzaam te regelen is een warmte-koudeopslagsysteem aangelegd waarmee de ca. 30.000 m² bedrijfsvloeroppervlak verwarmd en gekoeld wordt. De koude en warme bron (doublet) waarin de opslag plaatsvindt zijn onderdeel van de gebiedsontwikkeling HS Kwartier, waarover Eteck samen met LIFE en SENS real estate afspraken hebben gemaakt. Zo is er nu al rekening gehouden met het combineren van toekomstig uitbreiding van het duurzame warmtenet in dit gebied.

Steven Zijlstra van SENS zegt hierover: “De WKO van het Stationspostgebouw is een grote stap in de verduurzaming van het HS Kwartier, gelegen naast het station Hollands Spoor. Dit sluit volledig aan bij de hoogwaardige gebiedskwaliteit die LIFE Europe en SENS real estate samen met Eteck wil realiseren”.

De aanleg van WKO-systeem is uitgevoerd door onze partner Roodenburg, die de komende jaren ook de service en het onderhoud namens ons verzorgd op dit project.

Mijn 1e Eteck-project met een uitdagende deadline. Trots op het resultaat wat bereikt is door efficiënt samenwerken.
Sander Lokhoff – projectmanager bij Eteck

Historie

Het Stationspostgebouw dateert uit 1949 en deed dienst als sorteercentrum van de vroegere posterijen onder de naam PTT Post. In 1997 werd het gebouw verlaten en kwam het lange tijd nagenoeg leeg te staan.

De ontwikkeling van het gebouw is uitgevoerd door de aannemingscombinatie J.P. van Eesteren & Besix in opdracht van LIFE en SENS.

Lees meer over de gebiedsontwikkeling van het HS Kwartier