Afbeelding van toekomstige nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere op het Floriade terrein. Afbeelding van toekomstige nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere op het Floriade terrein.
29 september 2020

Smart Thermal Grid en ‘’Groene longen’’ voor Almeerse studenten

In Almere wordt op het terrein van de wereldexpo Floriade de groenste hogeschool van Nederland gerealiseerd. Dit nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool Almere is letterlijk groen met een gevel van levende planten. En dat groene karakter wordt ook binnen doorgevoerd. Binnen voorziet Eteck de hogeschool op duurzame wijze van een comfortabel binnenklimaat middels het “Smart Thermal Grid” (STG).

In opdracht van Eteck wordt het STG op het Floriadeterrein gerealiseerd. Het STG is een innovatief bronnetwerk dat uitsluitend gebruik maakt van lokale duurzame bronnen, waaronder aquathermie in combinatie met warmtekoudeopslag. Op het netwerk wordt meer dan 30.000 m² commerciële ruimte en meer dan 320 woningen (nieuwbouwwijk Hortus) aangesloten. Er worden niet alleen duurzame bronnen ingezet om de gebouwen te verwarmen en verkoelen, ook kan middels het STG overtollige warmte of koude tussen gebouwen worden uitgewisseld. Met dit concept is het gehele systeem duurzamer dan met de individuele warmtepompen, waar Aeres initieel mee aan de slag wilde.

De bouw het nieuwe hogeschoolgebouw is reeds gestart en zal medio 2021 worden afgerond, waarmee het één van de eerste gebouwen wordt die warmte en koude afneemt van het STG op het Floriade terrein.

“Laat de stad leven.”
Het motto van Aeres Hogeschool

Over Aeres Hogeschool Almere

Vragen op het gebied van natuur, gezonde leefstijl, duurzaamheid, voedsel, klimaat en energie staan centraal bij Aeres Hogeschool Almere. Het richt zich daarmee voornamelijk op studenten die kiezen voor studies rondom de thema’s Food, Nature & Urban Green. Overal is daglicht aanwezig en contact met buiten zichtbaar.

De locatie bevindt zich aan de oostzijde van het Floriadeterrein aan één van de hoofdtoegangswegen. Het gebouw fungeert tijdens de wereldtentoonstelling als ontvangstgebouw. Een echt paradepaardje dus! Rondom en op het dak worden bomen geplant als onderdeel van het arboretum, dat de kern vormt van het Floriade-ontwerp.

Vooral het goede constructieve overleg tussen betrokken heeft ervoor gezorgd dat er vlot overeenstemming was en de realisatie voortvarend van start is gegaan.

Lees hier meer de gebiedsontwikkeling van het Floriade terrein?