Een artistimpression van project Zuiderhaven binnen de herontwikkeling van gebied Overdie in Alkmaar. Een artistimpression van project Zuiderhaven binnen de herontwikkeling van gebied Overdie in Alkmaar.
24 januari 2022

Maximale impact op de ontwerpfase voor optimaal wooncomfort

Vastgoedontwikkelaar Reales en Eteck hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor een drietal projecten: Upp Living in Alphen aan den Rijn, Cosun Park in Breda en Zuiderhaven in Alkmaar. De ontwikkelingen in Alphen aan de Rijn en Breda worden de komende jaren in fases gerealiseerd. In Alkmaar werken Eteck en Reales vanaf de ontwerpfase samen om de gehele gebiedstransformatie van Overdie Alkmaar vorm te geven. Zo kan Eteck haar meer dan 20 jaar ervaring in gasvrije warmtelevering inzetten om tot de meest optimale lokale, collectieve en betaalbare warmteoplossing voor de toekomstige bewoners te komen.

Project Zuiderhaven betreft de gehele herontwikkeling van bedrijventerrein Overdie. Dit deelgebied moet een stoere havenstad aan het Noordhollandsch kanaal worden en zal zich ontwikkelen tot een duurzaam woon- en werkgebied. Hier worden 850 woningen met een potentiële uitbreiding naar 1500 woningen gerealiseerd die worden aangesloten op het collectieve warmtenet van Eteck. Het technische concept voor de levering van duurzame warmte, koude en warm tapwater wordt door Eteck in samenwerking met Huygen en Reales uitgewerkt.

De projecten Upp Living in Alphen aan den Rijn (190 woningen) en Cosun Park in Breda (259 woningen) worden gerealiseerd met beide dezelfde technische uitgangspunten: doubletten, collectieve warmtepompen, drycoolers en/of een luchtwater warmtepomp.

“Met deze samenwerking kijken we verder dan één project en bouwen we gezamenlijk aan verdere verduurzaming.”
Roy Groote - Ontwikkelaar bij Eteck

Roy Groote, ontwikkelaar bij Eteck is blij met de samenwerking met Reales en zegt: ‘’Wij willen als warmteleverancier in een vroeg stadium betrokken zijn bij projecten zodat we maximaal energetisch en financieel resultaat voor onze opdrachtgevers kunnen bereiken én maximaal wooncomfort voor onze toekomstige klanten. Vaak ligt een ontwerp al voor 80% vast en wordt de warmteleverancier er pas in het eindstadium bij betrokken. Dat is jammer want door onze ervaring kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwerp- en realisatiefase. Door de samenwerking met Reales kijken we verder dan één project en bouwen we samen aan de verdere verduurzaming van Nederland.’’

Goede voorlichting zorgt voor minder energieverbruik

Eén van de uitdagingen bij een gebiedsontwikkeling die nog onderbelicht is, is het belang van goede informatievoorziening naar de toekomstige bewoners. Zo weten bewoners vooraf wat ze kunnen verwachten van de gasloze warmtevoorziening in hun nieuwe woning en hoe ze hier zo efficiënt mogelijk mee om kunnen gaan.

In een gebiedsontwikkeling worden woningen in kleine aantallen opgeleverd en aangesloten op het warmtenet. De centrale installatie wordt volledig ingesteld op het aantal woningen dat uiteindelijk op het systeem wordt aangesloten. Hierdoor en door de relatief hoge luchtvochtigheid in nieuwbouwwoningen, heeft het systeem ongeveer een jaar nodig om optimaal te functioneren. We merken ook dat gebruikers die tijd nodig hebben om gewend te raken met de warmteinstallatie in huis. Daarom informeren wij toekomstige bewoners met digitale brochures, instructievideo’s en bewonersbijeenkomsten. Uiteraard naast de bereikbaarheid van onze afdeling customer care.

Wilt u als vastgoedontwikkelaar ook impact maken? Bekijk wat wij voor u kunnen betekenen vanaf het bedenken aan de ontwerptafel