Foto van het tekenen van de overeenkomst met Eteck, BPD en De Nijs Foto van het tekenen van de overeenkomst met Eteck, BPD en De Nijs
15 juli 2021

Haarlem behoudt historie in duurzame gebiedsontwikkeling

In opdracht van BPD en de Nijs laat Eteck een duurzame WKO-installatie realiseren voor het Slachthuisdistrict in Haarlem. Na oplevering neemt Eteck de installatie voor 30 jaar in exploitatie. De overeenkomst hiervoor is ondertekend.

Het bijzondere aan deze ontwikkeling is dat de nieuwbouw van woningen wordt gecombineerd met gedeeltelijke renovatie van de bestaande historische gebouwen. Alle 162 woningen worden aangesloten op het duurzame warmtenet en krijgen door middel van een individuele warmtepomp in iedere woning warmte en koeling geleverd. Daarnaast worden ook diverse maatschappelijke voorzieningen, waaronder een pop(muziek)school, aangesloten.

BPD heeft Eteck gekozen na een zorgvuldige selectie tussen diverse marktpartijen. Het warmtenetwerk maakt naast individuele warmtepompen gebruik van de bodem als bron. Uniek is dat niet één doublet (twee bronnen) wordt gerealiseerd, maar een triplet (drie bronnen). Door in plaats van twee, drie bronnen te realiseren, is een (aanvullende) regeneratievoorziening niet nodig. Zo kan het beschikbare dakoppervlak vrijgehouden worden voor andere doeleinden. De realisatie van dit duurzame warmtesysteem wordt in opdracht van Eteck uitgevoerd door één van de vaste partners Schouten Techniek.

“Ik ben er trots op dat we samen met BPD, de Nijs en Schouten dit mooie project in mijn achtertuin gaan maken! Daarbij ben ik benieuwd hoe het triplet werkt, dat heb ik nog niet eerder gezien en is zeer vernieuwend!"
Tim Rijkhoek - Ontwikkelaar bij Eteck

Benieuwd hoe een exploitatie gefinancierd en in stand gehouden wordt? We leggen het uit in onze kennissessie. Gratis en vrijblijvend deelnemen? Meld u aan!