Foto van huizen in aanbouw op project Keijzershof Tuindershof in Pijnacker-Nootdorp Foto van huizen in aanbouw op project Keijzershof Tuindershof in Pijnacker-Nootdorp
5 oktober 2020

Gemeente Pijnacker duurzaam op weg

De eerste 15 bewoners (van de bijna 900) ontvingen onlangs de sleutel van hun duurzame nieuwbouw woning op ons project WV Keijzershof en Tuindershof. Ook wel bekend onder de verkoopnaam Park van Buijsen.

Alle woningen hebben minimaal een EPC van 0 en zijn ieder uitgerust met een individuele warmtepomp en ingebouwde zonnepanelen voor energieopwekking.

“We hadden te maken met een korte doorlooptijd en Corona perikelen. Blij dat het gelukt is om conform planning warmte bij de eerste bewoners te leveren’’.
Robert van den Berg, Asset-manager bij Eteck

Wat krijgen de bewoners?

In iedere woning komt een individuele warmtepomp. Deze is eigendom van Eteck. De warmtepomp levert op warme dagen ook verkoeling via de leidingen in de vloer, wat het hele jaar rond zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Elke warmtepomp kan op afstand gemonitord worden, waardoor we vroegtijdig een storing kunnen signaleren en verhelpen. Daarnaast is er een secundaire allocatiemeter geplaatst. Het elektrisch verbruik van de warmtepomp wordt hiermee gemeten waardoor de verbruikskosten van de warmtepomp volledig voor rekening van Eteck komt.

Hoe werkt het?

De warmte komt uit een collectieve warmte-koudeopslag (WKO) met koude en warme bronnen in de bodem van de wijk. Uiteindelijk komen er 10 brondoubletten verspreid over het gehele gebied.

In de centrale techniekruimte die bovengronds is geplaatst, wordt de warmte uit het grondwater overgedragen op het distributiewater dat naar alle warmtepompen wordt geleid.

Om te zorgen dat de warme en koude bron in balans blijven (en er dus altijd voldoende beschikbaar is), wordt gebruik gemaakt van aquathermie. De warmte uit het oppervlaktewater uit de lokale Plas van Buijsen wordt gebruikt als regeneratievoorziening.

‘’Dit draagt bij aan de gemeentelijke ambitie om in 2050 honderd procent energieneutraal te zijn’’
Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Met het bouwen van deze bijna 900 woningen in een nieuwbouwwijk die ook qua uitstraling voldoet aan de huidige wensen en het verantwoordelijkheidsgevoel van een ieder, zet de gemeente Pijnacker een flinke stap in haar duurzaamheidsambitie.