Artist impression van project Bethelpark in Delft wat aangesloten wordt op de WKO van het Reinier de Graaf Gasthuis en verwarmd wordt met restwarmte Artist impression van project Bethelpark in Delft wat aangesloten wordt op de WKO van het Reinier de Graaf Gasthuis en verwarmd wordt met restwarmte
15 januari 2021

Eteck en Delfts ziekenhuis leveren restwarmte door

Om de warmtetransitie haalbaar te maken is samenwerken noodzakelijk. Dat doen we nu ook met het Reinier de Graaf Gasthuis (RDGG), want dit Delftse ziekenhuis wekt meer warmte op dan het ziekenhuis zelf nodig heeft. En dat biedt kansen voor het duurzaam verwarmen van het naastgelegen nieuwbouwcomplex.

Samen met ontwikkelaar Borghese Real Estate is gekozen om het overschot aan warmte door te leveren aan het nieuw te ontwikkelen nieuwbouwproject Bethelpark. De overeenkomst tussen het Reinier de Graaf Gasthuis, Borghese Real Estate en Eteck is hiervoor gisteren, in een online sessie, getekend.

“Een goed voorbeeld van samenwerking om te komen tot de meest duurzame lokale warmteoplossing.’’
Teun Vercauteren – ontwikkelaar bij Eteck

Om de warmte van het ziekenhuis naar het naastgelegen nieuwbouwproject over te dragen wordt een duurzaam warmtenet aangelegd door Roodenburg. Hierop worden de 351 appartementen en vier commerciële ruimten aangesloten. Eteck neemt vanaf 2023 het project in exploitatie en verzorgt vanaf dan de levering van duurzame warmte en warm tapwater.

Naar verwachting neemt Eteck ca. 5000 GJ per jaar af van het Reinier de Graaf Gasthuis. Het nieuwbouwcomplex wordt niet aangesloten op aardgas. Daardoor kan er 163.400 m3 gas worden bespaard wat gelijk staat aan een besparing van meer dan 290.000 kg CO₂.

Ook de gemeente Delft is enthousiast over de samenwerking en deze duurzame oplossing. Het helpt de duurzaamheidsambities van de Zuid-Hollandse stad te verwezenlijken.