23 juli 2021

Collectieve warmte voor De Bankier

Al ruim 65 jaar is aan de Spoorlaan in hartje Tilburg het bankgebouw van Van Mierlo & Zoon gevestigd. Het gebouw bekleedt de oorspronkelijke functie al geruime tijd niet meer. Maar waar iets eindigt wordt ruimte gemaakt voor nieuwe mogelijkheden. Op deze prachtige locatie herrijst De Bankier: een 76 meter hoge woontoren met luxe stadsappartementen midden in Tilburg. Eteck wordt de warmteleverancier van dit bijzondere project.

De Bankier is een gezamenlijke ontwikkeling van CRA Vastgoed B.V. en Novaform Vastgoedontwikkelaars B.V. en zal bestaan uit een plint met circa 1.100 m2 aan commerciële ruimten met daarboven circa 118 luxe stadsappartementen.

“Duurzaamheid en historie gaan met dit project in Tilburg hand in hand.’’
Teun Vercauteren, Ontwikkelaar Eteck

Eteck gaat aan het hele gebouw warmte, koeling en warmtapwater leveren middels een collectief all-electric warmte-koudeopslagsysteem (WKO). Hiervoor is deze week de overeenkomst getekend.

Over De Bankier

De Bankier dankt haar naam aan het monumentale pand dat in 1954 werd gebouwd voor de bank van Van Mierlo en Zoon. Dit ruim vijfenzestig jaar oude iconische pand wordt door De Bankier nieuw leven in geblazen. Naast het bankgebouw, dat volledig behouden blijft, wordt De Bankier gebouwd. Zo wordt De Bankier onderdeel van een zeer rijke historie.

Het ontwerp van Diederen Dirrix is markant en statig en doet zijn naam De Bankier volledig recht aan. Volgens de omgevingscommissie verwijst hij zelfs naar de wolkenkrabbers van weleer. Door de diepe profileringen in de gevel, die volledig in prefab beton wordt opgetrokken, komt de gevel als het ware tot leven. Door de schaduwwerking zal de gevel op ieder moment van de dag anders worden ervaren. In combinatie met de duidelijke plint, het middenstuk en de kroon geeft het De Bankier een eigenwijs karakter met een volledig eigen identiteit. Daarmee zal De Bankier weer het markante herkenningspunt op de hoek van de Spoorlaan en de Magazijnstraat worden en zal de levendigheid op deze hoek weer terugkeren.