28 mei 2021

Verwarmen en koelen met aquathermie

Aquathermie is een verzamelterm voor thermische energie uit water. De energie wordt gebruikt om woningen en gebouwen te voorzien van duurzame warmte en koeling en speelt daarmee een belangrijke rol in de energietransitie. Vandaag worden in een artikel van Trouw drie projecten met aquathermie besproken, waaronder 'onze' projecten De Blaricummermeent en de Tasmantoren in Groningen.

Vandaag verschijnt in Dagblad Trouw de bijlage Duurzaam Leven. Hierin wordt aandacht besteedt aan de werking van aquathermie en hoe aquathermie kan bijdragen aan de energietransitie. Netwerk Aquathermie belicht in de bijlage diverse projecten. Onze collega Gertjan de Joode van Eteck vertelt over een tweetal van onze aquathermieprojecten. Het TEO-project (Thermische Energie uit Oppervlaktewater) De Blaricummermeent en Tasmantoren worden hierbij in de spotlights gezet. 

"De potentie van aquathermie is enorm. En eigenlijk zitten we al in een stroomversnelling."
Gertjan de Joode - ontwikkelaar en kennismanager bij Eteck

Uiteindelijk worden de projecten uitgevoerd voor de gebruikers van de verwarming en koeling en daarom is ook een bewonerservaring met aquathermie opgenomen. Johan Feunekes vertelt over zijn ervaring met aquathermie in de Tasmantoren in Groningen.

"Je merkt er eigenlijk heel weinig van, En tegelijkertijd is een aantal zaken onmiskenbaar anders. Het zorgt hier voor een erg fijn wooncomfort."
Johan Feunekes - bewoner Tasmantoren Groningen