16 mei 2024

Twee mijlpalen voor Cartesius Utrecht

Deze week worden er maar liefst twee mijlpalen gevierd bij de gebiedsontwikkeling Cartesius in Utrecht: de eerste paal voor het wooncomplex Okinawa én de laatste paal voor de opbouw op het CAB gebouw. Ballast Nedam Development en MRP hebben Eteck gekozen als warmteleverancier voor dit eerste grootschalige healthy urban neighborhood ter wereld. Een project waar Eteck met trots een bijdrage aan levert.

De nieuwe gezonde groene stadswijk is geïnspireerd door de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones. In Cartesius draait het om verbinding. Lokaal samenzijn met familie en vrienden, het minimaliseren van stress en het vinden van individueel en collectief geluk in goede gezondheid. Er is nauwelijks tot geen autoverkeer en er zijn veel groenvoorzieningen wat dagelijks natuurlijk bewegen stimuleert. Kortom: de bewoner staat centraal.

Als warmteleverancier staan wij achter de Blue District-gedachte. Ook bij Eteck staat de bewoner centraal. Bij Cartesius dragen we bij aan het verbinden van bewoners, hun maatschappelijke betrokkenheid en dragen bij aan de rust in dit gebied door geen luchtwarmtepompen in de wijk te plaatsen.

Artist Impression: MRP

Gemeenschappelijkheid

In de stadswijk komen veel verschillende aspecten samen. Zoals gemeenschappelijkheid in de vorm van openbare plekken om samen te komen en activiteiten te doen. Daarnaast komt er ook veel groen in de wijk en zijn auto’s uit het zicht. Hierdoor stimuleert de plek bewoners om te lopen en/of te fietsen. In totaal komen er 3.000 duurzame woningen, een school en een sporthal waar Eteck warmte, warm tapwater en koude aan gaat leveren.

Artist Impression: MRP
Artist Impression: MRP

Het boren van de eerste paal voor het wooncomplex Okinawa, is de start voor het tweede gedeelte van de bouw. Er komen maar liefst 165 huurwoningen voor woningbouwcorporatie Portaal. In het monumentale CAB boorde de aanwezige wethouder, Eelco Eerenberg, direct daarna de laatste paal voor de realisatie van 246 huurwoningen van CBRE Investment Management die boven het CAB zullen verrijzen. De 411 huurwoningen zijn onderdeel van de 2e fase in Cartesius waar in totaal 770 nieuwe woningen worden gerealiseerd. De CAB onderbouw wordt ontwikkeld tot de “Huiskamer van de Wijk” met onder andere een supermarkt, horeca, het CAB Lab voor onderzoek en experimenten en veel andere dagelijkse voorzieningen.

Klaar voor de toekomst

De woningen in Cartesius zijn aardgasvrij, hiermee zijn bewoners klaar voor de toekomst. Onder de wijk komt een lokaal warmtenet, welke gevoed wordt met lokale bronnen (warmtekoudeopslag, WKO). Alle woningen krijgen een aansluiting op het lokale, duurzame warmtenet. Ballast Nedam Development en MRP, de projectontwikkelaars van Cartesius, hebben Eteck gekozen als warmteleverancier voor de woningen. Via het collectieve systeem levert Eteck warmte en koude aan de woningen.

Duurzame nieuwbouw

We gaan het gesprek graag met jou aan.

Merijn Brouwer
Directeur Nieuwbouw Eteck

Neem contact op
Foto van Merijn Brouwer, ontwikkelaar bij Eteck.