15 december 2022

Studenten leren over aquathermie tijdens Delta Tech Challenge op de Haagse Hogeschool

Vorige week organiseerde de Delta Tech Challenge een tweedaags programma om studenten meer te vertellen en te leren over het duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen met water. Dit kan met aquathermie! Een techniek waarbij thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED), al dan niet in combinatie met een opslagsysteem (bijv. bodemenergieopslag / WKO).

Net zoals vorig jaar was Eteck dit jaar ook weer aanwezig. Medewerkers van Rijkswaterstaat, Gemeente Denhaag, Stowa, Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap Rijnland én Eteck gaven uitleg over TEO-installaties, de werking van warmtepompen en de toepassing daarvan warmtenetten.

Locatiebezoek

De eerste dag vond er een locatiebezoek plaats aan één van Eteck's installaties met aquathermie de duurzame energiebron. Daarna kregen studenten de kans om te speeddaten met alle aanwezige bedrijven die betrokken zijn in de watersector en energiesector, waaronder Eteck.

Challenge

Op de tweede dag was het tijd voor de challenge! De studenten van de Haagse Hogeschool kregen de uitdaging om een aquathermie installatie te maken. Hierbij moest, met behulp van een kleine warmtepomp, een zo hoog mogelijke temperatuur bereikt worden. Uiteindelijk gaven alle groepen een pitch over de gemaakte omgevingsanalyse.

De jury, bestaande uit de afvaardiging van Eteck en Rijkswaterstaat, besloot unaniem over de groep die de omgevingsanalyse het best had uitgevoerd. De keuze had niets te maken met de gekozen locatie voor de omgevingsanalyse. De winnende groep had namelijk een gebied rond de Schevenings Haven gekozen waar Eteck al het energiesysteem Kijkduin exploiteert.

Wil je ook een uitdagende baan, stageplaats of afstudeerstage deze sector?