Artist impression van project Amadeiro in Den Bosch. Artist impression van project Amadeiro in Den Bosch.
27 november 2020

Start gebiedsontwikkeling Amadeiro vanuit voormalige KPN centrale in Den Bosch

Onlangs is gestart met de gebiedsontwikkeling van het Zuidwalkwartier in Den Bosch. Startpunt van de herontwikkeling is de voormalige KPN Centrale in het centrum. Alle panden binnen de herontwikkeling worden samen met Eteck aardgasvrij gemaakt.

De duurzame warmtevoorziening wordt gerealiseerd door middel van een all-electric WKO-systeem. Hiermee kan voorzien worden in de levering van warmte, koeling en warm tapwater aan de 220 (deels sociale) woningen en de 4.000 m2 kantoorruimte.

“Het is geweldig dat we samen met Boelens de Gruyter mogen werken aan verduurzaming van bestaande bouw.’’
Rard Rijcken, directeur bij Eteck

Nadat Eteck van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter opdracht kreeg, heeft zij de realisatie uitbesteed aan één van de vaste installatiepartners Dubo Techniek uit Zaltbommel. Na oplevering zorgen zij ook voor het beheer en onderhoud van de installatie. De warmtelevering en de daarbij behorende exploitatie zal voor 30 jaar door Eteck worden verzorgd.

Over de gebiedsontwikkeling

Het Zuidwalkwartier wordt getransformeerd tot een openbaar gebied waar iedereen kan wonen, werken en leven. Het oude gebied werd door Bosschenaren omschreven als ‘rustig, uniek, tussen natuur en stad’, maar ook als een gebied met ‘veel verkeer, geparkeerde auto’s, lelijke gebouwen en kale straten’. Er was onvoldoende samenhang om te kunnen spreken van een aantrekkelijke omgeving om te leven. Deze projectontwikkeling draagt de naam Amadeiro (Prins Carnaval in Oeteldonk) en zal de uitstraling krijgen die past bij het authentieke Den Bosch.

De ontwikkeling, die start eind 2020 en opgeleverd wordt begin 2023, vindt plaats in vier delen:

  • de nieuwbouw van 62 sociale huurwoningen in het Noordblok
  • de renovatie van het kantoordeel in het Middenblok
  • de nieuwbouw van 158 middensegment en vrije sector huurwoningen in het Zuidblok
  • de bouw van een ondergrondse parkeergarage.

In het centrum van Den Bosch is een project van deze omvang bijzonder!

Meer lezen over dit project? https://amadeiro.online/