15 juni 2022

Plesmanduin: een Haags Rijksmonument duurzaam verwarmd

Impact Vastgoed en Eteck zetten hun samenwerking voort. Vandaag hebben zij op vastgoedbeurs Provada de handtekeningen gezet onder de exploitatieovereenkomst voor project Plesmanduin in Den Haag. Met de ondertekening is vastgelegd dat Eteck duurzame warmte, koude en warmtapwater gaat leveren aan het getransformeerde monumentale pand uit 1949 en naastgelegen nieuwbouw.

Het voormalige ministerie is een bijzonder Rijksmonument en wordt ten behoeve van het nieuwe Plesmanduin gerenoveerd en hoogwaardig getransformeerd tot wooncomplex. Er worden 152 koopwoningen gerealiseerd voor het duurdere segment. Ook komen er onder andere startershuurwoningen voor jong professionals en huurappartementen voor expats. Naast de transformatie van het monumentgebouw worden er drie nieuwbouwtorens gerealiseerd met in totaal 157 aardgasvrije appartementen. De nieuwbouw vormt zich respectvol naar de contouren van de bestaande omgeving.

Collectieve warmte

Alle appartementen worden uitgerust met een afleverset. Deze is verbonden met de vloerverwarming waardoor de collectieve warmtepompen van Eteck, die zich in een technische ruimte bevinden, de warmte en koude leveren. Bewoners in Nederland hebben doorgaans meer behoefte aan warmte dan aan koude. De collectieve luchtwarmtepomp draagt eraan bij om de bronnen in de grond in balans te houden

Samenwerking

Plesmanduin is het tweede omvangrijke project waarbij Impact Vastgoed en Eteck samenwerken. Beide partijen verwachten in de toekomst nog meer projecten gezamenlijk te realiseren. Naast samenwerkingen met opdrachtgevers werkt Eteck nauw samen met vaste installatiepartners. Het project Plesmanduin wordt gerealiseerd door Roodenburg.