Foto van het INIT gebouw in Amsterdam Oostenburgereiland. Foto van het INIT gebouw in Amsterdam Oostenburgereiland.
27 januari 2021

INIT gebouw: Around Town, Gemeente Amsterdam en Stadgenoot gaan samen voor NUL!

Eteck en vastgoedbelegger Around Town Holding tekenden onlangs de realisatieovereenkomst voor een nieuwe WKO-installatie voor het INIT gebouw op het Oostenburgereiland in Amsterdam. Gemeente Amsterdam en woningcorporatie Stadgenoot zijn nauw betrokken bij de verduurzaming van dit bestaande pand met een oppervlakte van 53.000 m2. De werkzaamheden zijn in volle gang en Eteck zal vanaf de zomer van 2021 de exploitatie verzorgen.

Over INIT

Het INIT gebouw staat op een historische locatie waar ooit de VOC haar magazijnen had. Het nieuwbouw pand had bij oplevering in 2005 een door derden gerealiseerde WKO-installatie. Deze bleek technisch onvoldoende in staat om optimaal te presteren waardoor de installatie in 2012 is “uitgezet”. Stadgenoot, grondeigenaar van Oostenburgereiland, bleef eigenaar van het bronsysteem. In 2018 verzochten Stadgenoot en Around Town aan Eteck om de bestaande bronnen over te nemen, te revitaliseren en een compleet nieuwe WKO-installatie te realiseren met gebruik van de bestaande bronnen. Op deze manier kan INIT weer voorzien worden van duurzame warmte en koeling. Gemeente Amsterdam, mede-eigenaar met Around Town van het INIT gebouw, zal met de gemeentewerf en bijbehorend kantoor eveneens aansluiten op de nieuwe WKO-installatie.

“WKO voor gevorderden: zowel technisch als juridisch een complex project. Dank aan Around Town, Gemeente Amsterdam en Stadgenoot om tot deze duurzame oplossing te komen.’’
Merijn Brouwer, ontwikkelaar bij Eteck

Complexe uitdaging

Op Oostenburgereiland worden naast het INIT gebouw ruim 2.000 woningen gebouwd, waarvan Eteck ruim 1.000 van deze woningen van duurzaam warmte en verkoeling voorziet. Het hergebruiken van de bestaande WKO-bronnen voor het INIT gebouw was een uitdaging in dit levendige gebied waar veel gebouwd wordt. In samenwerking met onze installatiepartner Roodenburg en woningcorporatie Stadgenoot zijn bronnen en leidingtracés in kaart gebracht en hersteld. Ook juridisch was het een uitdaging om een bestaand warmtesysteem in een bestaand gebouw met meerdere eigenaren over te nemen. Met dank aan CMS, dat als juridisch kantoor penvoerder was in deze complexe contractvorming, zijn Around Town, Gemeente Amsterdam en Stadgenoot tot een goede overeenkomst gekomen. Samen gaan we voor 0!

Weten wat wij voor u als gemeente, woningcorporatie, projectontwikkelaar of VvE kunnen betekenen?