Een foto van de Y-Towers, project Maritim in Amsterdam Een foto van de Y-Towers, project Maritim in Amsterdam
13 mei 2020

Eteck voorziet Y-Towers van duurzame warmte en koude

Het Duitse Union Investment en Eteck Energie Bedrijven hebben begin mei hun handtekening gezet onder een realisatie- en exploitatieovereenkomst. Eteck gaat voor het project Y-Towers in Amsterdam een duurzame collectieve WKO-installatie (warmte-koudeopslag) realiseren en langjarig voorzien van warmte en koude

Het project in Amsterdam-Noord bestaat uit twee torens en een 4-laagse plint met daarin onder andere een conferentiehotel van Maritim Amsterdam. De eerste toren bestaat uit 33 verdiepingen en biedt plaats aan bijna 600 hotelkamers, een groot congres- en conferentiecentrum voor 5.000 personen en een wellnesscenter. Daarnaast wordt een tweede toren gebouwd met 174 huurappartementen. De onderste tien verdiepingen worden service-appartementen en 8 verdiepingen zijn gereserveerd voor extended stay-woningen. Ook komt er een grote ondergrondse parkeergarage onder de gebouwen.

Eteck realiseert in opdracht van Union Investment een duurzame WKO-installatie. Hiervoor werkt de warmteleverancier samen met de installatiepartners Roodenburg en Engie.  Naast de levering van warmte  middels het WKO-systeem, wordt voor bereiding van hoog temperatuur tapwater gebruik gemaakt van een aansluiting op het stadswarmtenet van Vattenfall.  Dertig jaar lang zal Eteck warmte en koude leveren aan de hotelexploitant en toekomstige bewoners. Met dit project onderstreept Eteck haar visie om samen met partners te werken aan een fossielvrij Nederland.

Het project Y-Towers is in oktober 2018 overgenomen van de Oostenrijkse projectontwikkelaar IES Immobilien door middel van een open eind vastgoedfonds: Europa funds, beheerd door Union Investment. Met dit project beheert Union Investment nu 10 kantoorgebouwen en hotels in Amsterdam.

Het project van maar liefst 106.000 m² bevindt zich aan de noordoever van ’t IJ, pal naast de A’DAM Toren en het Eye Filmmuseum. De bouw lag enige tijd stil, maar de werkzaamheden zijn begin dit jaar hervat. De oplevering van de Y-Towers staat gepland voor begin 2023. Eteck is sinds 2017 als stabiele partner betrokken bij het project.