Een afbeelding met het 125 jarig jubileum logo en op de achtergrond een verzameling van historische foto's. Een afbeelding met het 125 jarig jubileum logo en op de achtergrond een verzameling van historische foto's.
3 april 2020

Eteck viert 125-jarig jubileum

Van Haags sloopbedrijf naar landelijke duurzame warmteleverancier

Woensdag 1 april 2020 vierde Eteck Energie Bedrijven haar 125-jarig jubileum als familiebedrijf. In de afgelopen 125 jaar heeft het bedrijf continu ingespeeld op veranderde behoeften in de markt en heeft zich ontwikkeld tot de grootste duurzame warmte- en koudeleverancier van Nederland.

Het van origine Haagse sloopbedrijf uit 1895 breidde zich eind vorige eeuw uit door overnames van onder meer een aannemingsbedrijf en een boor- en bemalingsbedrijf. Met deze overnames wist de onderneming infrastructurele en geohydrologische kennis en ervaring in huis te halen, waarna zij in 2001 een eerste warmte-koudeopslag (WKO) project contracteerde in Heemskerk, project: De Trompet. Na het realiseren van diverse WKO-projecten heeft de onderneming in 2006 het project Willem Drees in Zoetermeer als eerste in exploitatie genomen. Vervolgens is het bedrijf zich gaan richten op zowel het ontwerp, de ontwikkeling als financiering projecten met duurzame warmte- en koudelevering voor woningen, bedrijven en utiliteit.

Jaap van Eck, mede-eigenaar van Eteck van de vierde generatie: “Ik ben enorm trots op de organisatie. In circa 20 jaar tijd zijn we getransformeerd van sloopbedrijf naar duurzaam energiebedrijf én van aannemer naar dienstverlener. En vandaag de dag leveren we warmte aan meer dan 45.000 aansluitingen in Nederland. Dit aantal zal de komende jaren naast nieuwbouw verder toenemen door de vraag naar duurzame warmte in de bestaande bouw.”

Om maximale impact te hebben op de verduurzaming van de Nederlandse warmte- en koudevraag ontwerpt, ontwikkelt en financiert Eteck decentrale systemen die gebruik maken van lokale warmte en koude bronnen, waaronder warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO), warmte uit lucht en warmte uit oppervlaktewater (aquathermie). Van Eck: “Wij zijn techniekonafhankelijk en maken voortdurend gebruik van de beste beschikbare techniek die voldoet aan de uitgangspunten van leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid ten behoeve van onze klanten.”

Historische foto van de Jan de Baenstraat in Den Haag uit 1905

Waar Eteck in 2011 nog slechts ca. 2.000 aansluitingen had, is dit tot 45.000 eenheden gegroeid in 2020, waarbij in 2019 een groei van ca. 12.500 eenheden is gerealiseerd. Naar verwachting zal de onderneming binnen 4 jaar meer dan 100.000 aansluitingen gecontracteerd hebben. Daarmee neemt de positieve impact op het milieu significant toe. In 2019 is hiermee bijna 39.700 ton CO₂-uitstoot bespaard.

Van Eck: “In Nederland staan we voor een ongekende opgave. De energietransitie die voor ons ligt vraagt om zowel technische en innovatieve oplossingen als ondernemende modellen. Eteck is uitstekend gepositioneerd om de maximale impact te kunnen realiseren op de verduurzaming van de warmte- en koudevraag, met minimale impact op het milieu. In de afgelopen 20 jaar heeft Eteck bewezen continu te kunnen inspelen op veranderingen, dat maakt dat de onderneming de vaardigheid heeft om ook in de komende jaren te kunnen inspelen op de behoefte vanuit de markt om een bijdrage te kunnen leveren aan de benodigde warmtetransitie. Eteck is ervan overtuigd in 2050 > 1.000.000 aansluitingen te kunnen voorzien van betaalbare duurzame warmte met maximaal comfort voor de eindgebruiker.”

Een foto van het project Centrumeiland in Amsterdam-IJburg tijdens de bouwfase in 2018

125-jarig jubileum Eteck

Benieuwd hoe we tot hier gekomen zijn? Bekijk het in vogelvlucht.