Artist impression van project AMST Amstelstation Amsterdam. Artist impression van project AMST Amstelstation Amsterdam.
8 december 2020

Duurzame warmte voor AMST - Amstelstation Amsterdam

Voor het project AMST, een award winnende nieuwbouwontwikkeling van MRP Development, mag Eteck duurzame warmte en koude gaan leveren via een innovatief warmtesysteem. Alle 252 huurwoningen worden hierop aangesloten.

Voor dit project levert Eteck op een duurzame manier warmte en koude voor de verwarming of koeling van de woningen en tevens het warm tapwater via een innovatief collectief LT WKO- systeem gecombineerd met PV panelen op de daken. Door de hoge duurzaamheidseisen van de gemeente Amsterdam en relatief weinig ruimte op de daken voor PV panelen is er een energiezuinig systeem ontworpen. Hiermee kwam Eteck samen met partner Schouten Techniek als beste uit de bus na de aanbesteding van MRP Development, adviseurs IF Technology en HE installatie adviseurs.

Het nieuwbouwproject AMST, direct tegenover het Amstelstation in Amsterdam, vormt een mix van wonen, sociale- en commerciële ruimtes, een parkeergarage en een ruime fietsenstalling. Op souterrain- en straatniveau komen verschillende maatschappelijke- en commerciële voorzieningen. Daarboven komen de 252 huurwoningen.

“Eteck zet een nieuwe stap in de warmtetransitie met dit innovatieve project.’’
Teun Vercauteren, Ontwikkelaar bij Eteck

Over AMST

AMST ligt centraal tegenover het station Amsterdam Amstel en biedt een plek aan mensen van verschillende generaties. Het project biedt ruimte aan een Jumbo supermarkt, winkels, restaurants en het wordt een plek om het echte Amsterdamse stadsleven te ervaren. Het gebouw is duurzaam en opgebouwd uit een combinatie van beton, hout en glas. De architectuur van het multifunctionele complex is gebaseerd op de Chinese Hakka-cultuur, die bekend staat om zijn warme en zorgzame gemeenschap.

Betaalbaar en duurzaam wonen in Amsterdam

Van de 252 woningen die MRP Development realiseert, verdeeld over twee gebouwen, is ongeveer 80% bestemd voor middeninkomens en 20% zijn woningen in de vrije huursector. Een deel van de middensegment huurwoningen is bovendien geschikt voor grotere gezinnen. Deze woningen hebben een gemiddelde oppervlakte van meer dan 100 m2. Door de 80% middeldure huur geeft AMST verschillende leeftijdscategorieën en gezinssamenstellingen de kans op een betaalbare woning in het dynamische stadscentrum van Amsterdam.

Het project zal in 2023 worden opgeleverd, waarna Eteck voor 30 jaar de exploitatie verzorgt.

Meer lezen over dit project? https://www.amst.amsterdam/