3 augustus 2021

Drijvend kantoor Rotterdam innovatief verwarmd

In de Rotterdamse Rijnhaven is een uniek drijvend kantoorpand verrezen: Floating Office Rotterdam. Dit grootste drijvende kantoor ter wereld is gerealiseerd voor het VN Klimaatcentrum (Global Center on Adaptation - GCA), waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Niet alleen tijdens de bouw, ook na oplevering. Daarvoor investeert Eteck in de opwekking van warmte en koude en draagt gedurende de exploitatie in belangrijke mate bij aan die duurzaamheid en circulariteit.

Hiervoor is vandaag de overeenkomst tussen Eteck en Red Company getekend. Eteck gaat het drijvende houten gebouw van 3.500 vierkante meter groot voorzien van duurzame warmte en koude middels een innovatief installatiesysteem waarbij gedurende de seizoenen van het jaar gebruik wordt gemaakt van de warmte en koude van het water uit de Rijnhaven. De installatie is door onze partner Roodenburg geplaatst in de drijvende bakken waarop het kantoor is gebouwd. Deze bakken fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling en verwarming van het gebouw met het water van de Rijnhaven.

Het 70 meter lange, 24 meter brede en drie lagen tellende drijvende kantoor bevat vele state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen en is ontworpen door Powerhouse Company en ontwikkeld door Red Company. Beide bureaus hebben zich op de eerste verdieping en de begane grond gevestigd. Het nieuwe klimaatcentrum van de Verenigde Naties bevindt zich op de bovenste verdieping. Op de begane grond van het gebouw vestigt ABN Amro en openbare horeca met een buitenterras en een drijvend zwembad.

Rotterdam wist 4 jaar geleden de bieding te winnen voor de huisvesting van het hoofdkantoor van het GCA en beloofde daarbij een duurzaam en drijvend gebouw. De GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en hoe daarop ingespeeld kan worden. Bij het ontwerp is dan ook veel aandacht besteed aan het minimaliseren van de footprint. Zo is het houten gebouw volledig demontabel, ligt er 800m2 aan zonnepanelen op het dak en zorgt het ‘groene’ dak aan de andere zijde voor opname van regenwater. Het bijzondere kantoorpand representeert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit. Het gebouw is dan ook zelfvoorzienend en volledig energieneutraal.

Floating Office Rotterdam maakt onderdeel uit van een grootschalig project in de Rijnhaven van Rotterdam. Er wordt naast een (deels) drijvend stadspark en strand ook hoogbouw ontwikkeld met hoogbouw voor 2.000 tot 2.500 woningen. De drijvende onderdelen worden met elkaar verbonden door steigers. Ook de kades langs de Wilhelminapier worden van groen voorzien, waardoor er een aangenaam wandelpad rond de Rijnhaven ontstaat.

De Global Commission on Adaptation is op 16 oktober 2018 in Den Haag gelanceerd door de 8e secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. De commissie, opgericht door premier Mark Rutte en de leiders van 22 andere landen, is gestart met als doel om de adaptatie te versnellen door het vergroten van politieke aandacht en door te focussen op concrete oplossingen.