2 oktober 2021

Eteck voorziet De Puls van duurzame warmte en koude

De Puls vormt de eerste ontwikkeling binnen het zogenoemde Kenniskwartier op de Zuidas in Amsterdam, een nieuwe wijk met woningen, werkgelegenheid en andere voorzieningen in de strook tussen de gebouwen Hourglass en The Edge.

Het gebouw is grotendeels zelfvoorzienend en energieneutraal met EPC <=0. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen aan de gevel en op het dak. Eteck realiseert samen met installatiepartner Schouten Techniek een duurzame all-electric WKO-installatie. Dertig jaar lang zal Eteck warmte en koude leveren aan de gebruikers van het gebouw.

Met een kantoortoren van 95 meter hoog en 35.000 m2 vloeroppervlakte, een woontoren van 85 meter hoog en 200 appartementen, een bioscoop, supermarkt en diverse horecaconcepten, is het gebouw een ware aanwinst voor de Zuidas. Ontwikkelaar VORM – en recentelijk is daar EDGE bijgekomen – hebben de ambitie om bij te dragen aan gezelligheid en warmte op de Zuidas.

"Het is mooi om te zien dat we onze duurzaamheidambities samen met Eteck hebben kunnen waarmaken in het ontwerp van De Puls."
Marc Vriens - Ontwikkelmanager bij VORM Ontwikkeling

Het door VMX Architects, MVSA Architects en DELVA Landscape Architecture & Urbanism ontworpen gebouw is opgezet als een duurzame stadsbiotoop. Op de achtste en negende verdieping, op 35 meter hoogte, komt een stadsbos. Het bos draagt bij aan koelte, zorgt voor berging van hemelwater en levert een bijdrage aan de biodiversiteit binnen de Zuidas. Ook het binnenhof dat de gemeente aan de zuidkant van De Puls aanlegt en het groen op het dak van De Puls dragen hier aan bij.

De bouw is inmiddels gestart en de oplevering van het gebouw staat gepland eind 2024.

“Wij zijn trots dat we met onze WKO-installatie een invulling kunnen geven aan de duurzaamheidseisen die door de gemeente aan dit project zijn gesteld.’’
Merijn Brouwer - Ontwikkelaar bij Eteck