30 juni 2020

Eteck verwelkomt eerste bewoner op warmtenet Centrumeiland

De eerste zelfbouwwoning op Centrumeiland is aangesloten op het duurzame warmtenet dat aangelegd is onder de nieuwbouwwijk in Amsterdam-Oost. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt om Amsterdam, en IJburg in het bijzonder, duurzaam te ontwikkelen.

De toekomstige bewoners van Centrumeiland hadden de mogelijkheid zelfstandig in hun warmtebehoefte te voorzien óf om zich aan te sluiten op het duurzame collectieve WKO-systeem (warmte-koudeopslag) van Eteck.

Mevrouw Kramp heeft gekozen voor het collectieve systeem en is de eerste bewoner die wordt aangesloten op het duurzame warmtenet. Zij werd door Michael van den Berg, werkvoorbereider bij Eteck, op gepaste afstand welkom geheten. Eteck zal de komende 30 jaar warmte en koude gaan leveren aan de woning van mevrouw Kramp.

Op het aangelegde warmtenet onder Centrumeiland realiseert Eteck tot maximaal 1.500 woningaansluitingen en een aantal aansluitingen voor grootverbruik. De combinatie van een WKO-systeem op deze schaalgrootte met overwegend zelfbouwwoningen is uniek in Nederland.

Het WKO-systeem op Centrumeiland is 100% energieneutraal, waarbij gebruik wordt gemaakt van de isolerende werking van de bodem om de woningen te verwarmen en verkoelen zonder gebruik van aardgas. Om de hoeveelheid warmte en koude in de bodem in balans te houden wordt tevens aquathermie toegepast. In de zomer wordt het relatief warme water van het IJmeer gebruikt om warmte op te slaan in de bodem zodat er in de winter voldoende warmte beschikbaar is om de woningen op Centrumeiland te verwarmen.

“We zijn als Eteck trots op het aantal bewoners dat op Centrumeiland voor onze duurzame warmte kiest. Door de inzet van lokale CO₂-vrije warmtebronnen kunnen we gezamenlijk impact maken op de verdere verduurzaming van Nederland. En dat is hard nodig gezien de ambities om Nederland aardgasvrij te krijgen.”

Over Centrumeiland IJburg

Centrumeiland ligt aan de oostkant van de stad in het IJmeer en is het eerste eiland van de ontwikkeling van IJburg fase 2. Daarvan zijn Strandeiland en het toekomstige Buiteneiland onderdeel. Centrumeiland is ongeveer 11 voetbalvelden groot en daarop komen ruim 1.500 woningen waarvan zo’n 70% zelfbouw is. Verder voorziet het bouwprogramma in ca 30.000 m² merendeels wijkgebonden voorzieningen zoals een brede school. Kenmerkende thema´s uit de Agenda Duurzaamheid voor het eiland zijn energieneutraal en rainproof/klimaatbestendigheid.