Snel antwoord op je vraag

Er zijn 0 resultaten gevonden, probeer een andere omschrijving, raadpleeg MijnEteck of neem contact met ons op.

Populaire vragen

  • Onze tarieven zijn te vinden op MijnEteck of in de Eteck App. Uiteraard kun je het tariefblad ook telefonisch opvragen via 085-0218000 of stuur ons een bericht.

  • Indien het in jouw woning ook mogelijk is om te koelen, dan is het goed om te weten dat vloerkoeling anders werkt dan airconditioning. Waar airconditioning actief de lucht koelt, stroomt er met vloerverkoeling koud water door jouw vloerverwarmingssysteem. Hierdoor kan je de temperatuur in de woning doorgaans enkele graden koelen ten opzichte van de buitentemperatuur. Weet wel dat het, na het activeren van de koeling, enige tijd kan duren voordat dit je dit merkt.

    Bij een combinatie van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, kan de aanvoertemperatuur van koeling tijdelijk iets verhoogd worden. Dit doen wij om het temperatuurverschil tussen de vloer en de omgeving te verkleinen. Hiermee wordt condensvorming op jouw vloer voorkomen en het risico op valpartijen door een gladde vloer verkleind.

    • Controleer op de informatiekaart in MijnEteck of de koelfunctie in de woning handmatig geactiveerd moet worden. In sommige gevallen is dit aan de orde.
    • Zorg er vervolgens voor dat de gewenste temperatuur op de thermostaat lager staat ingesteld dan de gemeten temperatuur in de woning. Het kan enige tijd – uren tot dagen - duren voordat je het effect merkt. Met onze passieve vloerkoeling (anders dan met airconditioning) is het doorgaans mogelijk de woning enkele graden af te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.
    • Belangrijke tip: Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten en beperk instraling van de zon door zonwering of het sluiten van gordijnen.
    • Vergeet de afsluiters (die je mogelijk tijdens het stookseizoen in enkele ruimtes hebt dichtgezet) niet open te zetten voor verkoeling.
    • Heb je in sommige ruimtes wel koeling en in andere ruimtes niet? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
    • Heb je bovenstaande tips opgevolgd en heb je nog steeds in geen enkele ruimte koeling? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
  • Mocht de eerste incassering, om welke reden dan ook, niet gelukt zijn dan incasseren wij rond de 10e van de volgende maand opnieuw.

    Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf het bedrag wat niet geïncasseerd is, over te maken naar de bankrekening vermeld op de factuur. Deze staat altijd in MijnEteck.

Waar gaat je vraag over?

    • Ga je wonen in een huis waar Eteck warmte en/of koude levert? Meld je dan zo spoedig mogelijk bij ons aan. Dit kan gemakkelijk en snel online.

      Na aanmelding ontvang je van ons een welkomstpakket met informatie over de service die Eteck levert, de tarieven en voorwaarden.

    • Als je verhuist naar een woning zonder aansluiting op het systeem van Eteck dan kan je je bij ons afmelden.

      Regel dit eenvoudig online via MijnEteck.

      Om je verhuizing zo efficiënt en correct mogelijk te verwerken hebben wij de volgende informatie nodig:

      • de datum van sleuteloverdracht;
      • je nieuwe correspondentieadres;
    • Mocht je het antwoord op jouw vraag niet op onze website kunnen vinden dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

    • Eteck gaat elke dag voor een zo betrouwbaar mogelijke levering van warmte en koude. Werkzaamheden proberen we zo goed, tijdig en volledig mogelijk uit te voeren. We doen dan ook onze uiterste best om je naar tevredenheid te helpen, maar soms gaat het mis en daar ben jij dan de dupe van. Sorry, dat had niet mogen gebeuren! We helpen je graag.

      • Een klacht oplossen lukt het snelst wanneer je contact opneemt met onze afdeling Customer Care via 085 - 0218 000. Samen zoeken we een oplossing en leggen je uit wat er precies is gebeurd.

      • Heb je contact met ons opgenomen en ben je niet tevreden met het antwoord of de geboden oplossing? Dan heb je de mogelijkheid om een klacht bij ons in te dienen. Dat kan eenvoudig online via dit formulier of stuur per post een brief naar Eteck, Antwoordnummer 11021, 2280 VC Rijswijk (een postzegel is niet nodig). Binnen 5 werkdagen na ontvangst krijg je antwoord van ons.
    • Deze informatie kun je vinden op het tariefblad. Dit tariefblad is te vinden in het klantportal MijnEteck.

    • De projectontwikkelaar, woningcorporatie, VVE óf gemeente heeft voor Eteck gekozen als warmteleverancier van jouw woning. Eteck heeft daarvoor geïnvesteerd in de aanleg van een duurzaam warmtesysteem voor een periode van 30 jaar. De woningen in jouw wijk, dus ook die van je buren, zijn hierop aangesloten. Anders dan bij gas en elektra kan je niet overstappen naar een andere warmteleverancier omdat het systeem in jouw woning aansloten is op de installatie van Eteck.

      Je kunt zonder over te stappen ook zeker kosten besparen door zo optimaal mogelijk met de warmte-installatie om te gaan. Een belangrijk gegeven bij verwarmen via de vloer, is dat je zo min mogelijk de temperatuur op de thermostaat moet wisselen. Stel deze in op een constante temperatuur die jij prettig vindt. Een constante temperatuur van 19 °C is duurzamer én kost minder dan een constante temperatuur van 20 °C. Daarnaast is het verstandig om je woning kort en krachtig te ventileren. De woning is gebouwd met hoogwaardige isolatie en een ventilatiesysteem. Dat is afgestemd op deze manier van ventileren. De hele dag een raam open zetten leidt tot onnodig warmteverlies en dus hogere kosten. Deze manier van verwarmen vraagt van jou een ander manier van omgaan met het systeem, maar uiteindelijk levert dit wel een hoger comfort en gezonder klimaat op terwijl je ook je variabele kosten beter kan beheersen.

    • De MijnEteck App is te downloaden vanuit de Apple store of de Google Playstore.

    • In de selfservice portal MijnEteck kun je zelf allerlei gegevens inzien zoals je persoonlijke gegevens, facturen en meterstanden. Tevens kun je hier je voorschotbedrag aanpassen, je verhuizing doorgeven, vragen stellen of storingen melden.

      Nog geen inloggegevens voor MijnEteck? Deze kun je hier aanvragen.

    • Dit kan eenvoudig door je hier te registreren voor MijnEteck. Heb je daar hulp bij nodig? Bel ons op telefoonnummer 085-0218000 of neem digitaal contact met ons op.

    • Het is belangrijk dat het emailadres wat je gebruikt om in te loggen op MijnEteck hetzelfde is als het emailadres wat in het systeem van Eteck staat.

      Als het niet lukt om in te loggen, maak een printscreen van de foutmelding en mail deze naar customercare@eteck.nl. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Met de foutmelding kunnen we snel controleren waar het probleem zich bevindt. Uiteraard is telefonisch contact ook mogelijk via 085-0218000.

    • Je krijgt meer warmte dan waar je om vraagt. Voer het volgende uit:

      • Zet de thermostaat wat lager. Lost dit het probleem niet op? De oorzaak van het probleem zit waarschijnlijk in de binnenhuisinstallatie van je woning. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
    • Geen warmte in huis kan diverse oorzaken hebben. Ga het volgende na:

      • Speelt dit probleem in alle ruimten van de woning? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
      • Speelt het probleem in een enkele ruimte en werkt de verwarming in andere ruimten wel? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Is de huidige temperatuur te laag of te hoog? Bij een te lage temperatuur; maak een melding aan bij Eteck (zie stap 3). Bij een te hoge temperatuur; zie hieronder.
      • Krijg je meer warmte dan waar je om vraagt? Zet de thermostaat wat lager. Lost dit het probleem niet op? De oorzaak van het probleem zit waarschijnlijk in de binnenhuisinstallatie van je woning. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Heb je de werking van de thermostaat gecheckt? Als deze niet naar behoren werkt of niet reageert zoals gebruikelijk dan is het raadzaam om eerst de batterijen te vervangen. Dit is niet bij alle thermostaten mogelijk.
      • Wordt er flow/stroming gemeten door de warmtemeter? Je kunt dit controleren door op het pijlsymbool op je Kamstrup of Sharky meter te drukken. Heb je een meter van een ander merk, dan is het zelf uitlezen meestal niet mogelijk. Als je ziet dat er geen flow/stroming gemeten wordt, maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
    • Als een kraan geen warm water geeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Doorloop deze stappen:

      • Komt er helemaal geen water uit je kranen? Neem contact op met je drinkwaterleverancier.
      • Controleer of uit andere kranen in je woning wel warm water komt. Geeft maar één kraan geen warm water? Dan is de kraan waarschijnlijk kapot. Neem contact op met je verhuurder (huurwoning) of met een loodgieter (koopwoning) of vervang de kraan zelf.
      • Heb je een boiler in huis en net een warme douche of warm bad genomen (of op een andere manier gebruik gemaakt van warm water)? Waarschijnlijk is deze dan leeg, de boiler is begrensd aan een maximale hoeveelheid water. Enkele uren geduld en je kunt weer gebruik maken van warm water.
      • Geeft geen enkele kraan warm water? Maak een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
      • Controleer op de informatiekaart in MijnEteck of de koelfunctie in de woning handmatig geactiveerd moet worden. In sommige gevallen is dit aan de orde.
      • Zorg er vervolgens voor dat de gewenste temperatuur op de thermostaat lager staat ingesteld dan de gemeten temperatuur in de woning. Het kan enige tijd – uren tot dagen - duren voordat je het effect merkt. Met onze passieve vloerkoeling (anders dan met airconditioning) is het doorgaans mogelijk de woning enkele graden af te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.
      • Belangrijke tip: Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten en beperk instraling van de zon door zonwering of het sluiten van gordijnen.
      • Vergeet de afsluiters (die je mogelijk tijdens het stookseizoen in enkele ruimtes hebt dichtgezet) niet open te zetten voor verkoeling.
      • Heb je in sommige ruimtes wel koeling en in andere ruimtes niet? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Heb je bovenstaande tips opgevolgd en heb je nog steeds in geen enkele ruimte koeling? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
    • We maken onderscheid tussen lekkage in onze installatie en de binnenhuisinstallatie, zie de beschrijving van onderdelen op de informatiekaart. De informatiekaart vind je op MijnEteck.

      • Spuit het water eruit? Zet dan zoveel mogelijk afsluiters dicht en bel Eteck.
      • Is het zomer en zijn er waterdruppels zichtbaar? Het is mogelijk dat er sprake is van condensvorming door de levering van koude. Dit is geen lekkage en hoef je niet te melden. Als er veel water vanaf druipt dan is de watertemperatuur mogelijk te laag. Dit is een instelling, neem hiervoor contact op met een installateur (koopwoning) of je verhuurder.
    • Als je een storing doorgeeft via telefoonnummer 085-0218000, kan later blijken dat de storing buiten onze verantwoordelijkheid valt.

      Dit geldt bijvoorbeeld voor problemen in de binnenhuisinstallatie zoals de vloerverwarming en thermostaten. Deze maken veelal geen onderdeel uit van de installatie van Eteck. In veel gevallen ligt de verantwoordelijkheid van de binnenhuisinstallatie bij de bewoner zelf of de verhuurder.

      Mochten onze medewerkers het vermoeden hebben dat de bron van de storing buiten onze verantwoordelijkheid ligt, dan zullen zij vragen om akkoord te gaan met mogelijk additionele kosten.

    • Er komt een hard geluid uit je meterkast. Mogelijk wordt dit geluid veroorzaakt door de warmte-installatie van Eteck of door onderdelen in de binnenhuisinstallatie.

      • Draai alle afsluiters van de warmte-unit dicht.
      • Stopt het geluid niet? De oorzaak van het probleem zit waarschijnlijk in de binnenhuisinstallatie van je woning. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Stopt het geluid wel? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
      • Komt het geluid van buiten je woning? Het geluid komt dan mogelijk uit de technische ruimte. Bel met Eteck om hier melding van te maken (zie stap 3).
      • Vaak ontstaat dit doordat de afvoersifon van de inlaatcombinatie droog is komen te staan. Het water in de sifon verdampt door de warmte in de kast. Vul de sifon met een halve liter water, meestal lost dit de stank op. Giet er een paar lepels slaolie achteraan, dan verdampt het water minder snel.
      • Lost dit het probleem niet op? Bel dan een rioolontstoppingsbedrijf of loodgieter (koopwoning) of neem contact op met je verhuurder.
      • Controleer of de ventilatie onderdeel is van de Eteck-installatie. Dit is zelden het geval. Je kunt dit controleren door de informatiekaart op MijnEteck te raadplegen.
      • Het is belangrijk om ieder jaar de filters te vervangen. Je kunt ze ook reinigen door ze af te spoelen en te laten drogen.
      • Is de ventilatie geen onderdeel van de installatie van Eteck? Meld je storing dan niet bij Eteck, maar schakel zelf een installateur in (koopwoning) of neem contact op met je verhuurder.
      • Speelt dit probleem in alle ruimten van de woning? Controleer dan de waterdruk en vul bij waar nodig. Lost dit het probleem niet op? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
      • Speelt het probleem in een enkele ruimte en werkt de verwarming in andere ruimten wel? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Is de huidige temperatuur in de ruimte te laag of te hoog? Bij een te lage temperatuur; maak een melding aan bij Eteck (zie stap 3). Bij een te hoge temperatuur; zie hieronder.
      • Krijg je meer warmte dan waar je om vraagt? Zet de thermostaat wat lager. Lost dit het probleem niet op? De oorzaak van het probleem zit waarschijnlijk in de binnenhuisinstallatie van je woning. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Heb je de werking van de thermostaat gecheckt? Als deze niet naar behoren werkt of niet reageert zoals gebruikelijk dan is het raadzaam om eerst de batterijen te vervangen. Dit is niet bij alle thermostaten mogelijk.
    • Als een kraan geen warm water geeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Doorloop deze stappen:

      • Komt er helemaal geen water uit je kranen? Neem contact op met je drinkwaterleverancier.
      • Controleer of uit andere kranen in je woning wel warm water komt. Geeft maar één kraan geen warm water? Dan is de kraan waarschijnlijk kapot. Neem contact op met je verhuurder (huurwoning) of met een loodgieter (koopwoning) of vervang de kraan zelf.
      • Heb je een boiler in huis en net een warme douche of warm bad genomen (of op een andere manier gebruik gemaakt van warm water)? Waarschijnlijk is deze dan leeg, de boiler is begrensd aan een maximale hoeveelheid water. Enkele uren geduld en je kunt weer gebruik maken van warm water.
      • Geeft geen enkele kraan warm water? Maak een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
    • Je krijgt meer warmte dan waar je om vraagt. Voer het volgende uit:

      • Zet de thermostaat wat lager. Lost dit het probleem niet op? De oorzaak van het probleem zit waarschijnlijk in de binnenhuisinstallatie van je woning. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
      • Controleer op de informatiekaart in MijnEteck of de koelfunctie in de woning handmatig geactiveerd moet worden. In sommige gevallen is dit aan de orde.
      • Zorg er vervolgens voor dat de gewenste temperatuur op de thermostaat lager staat ingesteld dan de gemeten temperatuur in de woning. Het kan enige tijd – uren tot dagen - duren voordat je het effect merkt. Met onze passieve vloerkoeling (anders dan met airconditioning) is het doorgaans mogelijk de woning enkele graden af te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.
      • Belangrijke tip: Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten en beperk instraling van de zon door zonwering of het sluiten van gordijnen.
      • Heb je bovenstaande tips opgevolgd en heb je nog steeds in geen enkele ruimte koeling? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).
      • Heb je in sommige ruimtes wel koeling en in andere ruimtes niet? Het probleem zit dan in de binnenhuisinstallatie. Ga naar deze pagina om te zien wat je het beste kunt doen.
    • We maken onderscheid tussen lekkage in onze installatie en de binnenhuisinstallatie, zie de beschrijving van onderdelen op de informatiekaart. De informatiekaart vind je op MijnEteck.

      • Spuit het water eruit? Bel Eteck via ons storingsnummer 085 – 02 18 000.
      • Is het zomer en zijn er waterdruppels zichtbaar? Het is mogelijk dat er sprake is van condensvorming door de levering van koude. Dit is geen lekkage en hoef je niet te melden. Als er veel water vanaf druipt dan is de watertemperatuur mogelijk te laag. Dit is een instelling, neem hiervoor contact op met een binnenhuisinstallateur.
      • Controleer of de ventilatie onderdeel is van de Eteck-installatie. Dit is zelden het geval. Je kunt dit controleren door de informatiekaart op MijnEteck te raadplegen.
      • Het is belangrijk om ieder jaar de filters te vervangen. Je kunt ze ook reinigen door ze af te spoelen en te laten drogen.
      • Is de ventilatie geen onderdeel van de installatie van Eteck? Meld je storing dan niet bij Eteck, maar schakel zelf een installateur in (koopwoning) of neem contact op met je verhuurder.
    • Mogelijk wordt dit geluid veroorzaakt door de warmte-installatie van Eteck of door onderdelen in de binnenhuisinstallatie. Komt het geluid van buiten je woning? Het geluid komt dan mogelijk uit de technische ruimte van Eteck. Bel met Eteck om hier melding van te maken.

    • Check de (digitale) handleiding van de fabrikant van je warmtepomp voor de storingscode en de oplossing.

      Zie ook handleidingen en oplossingen van veelvoorkomende type warmtepompen.

    • Geeft de omvormer een storing? Door tijdelijke stroomonderbreking kan je de omvormer resetten. Lost dit het niet op? Maak dan een melding aan bij Eteck (zie stap 3).

    • Leveren je panelen minder op dan voorheen? Vergelijk met je buren. Hebben zij ook een verminderde opbrengst dan is dit waarschijnlijk te wijten aan de weersomstandigheden. Wekken zij wel de gebruikelijke opbrengst op, dan is het probleem waarschijnlijk woning gerelateerd. Controleer ook of de panelen wel schoon zijn en of de panelen schaduw van bomen krijgen waardoor de opbrengst minder is.

    • Als je een storing doorgeeft via telefoonnummer 085-0218000, kan later blijken dat de storing buiten onze verantwoordelijkheid valt.

      Dit geldt bijvoorbeeld voor problemen in de binnenhuisinstallatie zoals de vloerverwarming en thermostaten. Deze maken veelal geen onderdeel uit van de installatie van Eteck. In veel gevallen ligt de verantwoordelijkheid van de binnenhuisinstallatie bij de bewoner zelf of de verhuurder.

      Mochten onze medewerkers het vermoeden hebben dat de bron van de storing buiten onze verantwoordelijkheid ligt, dan zullen zij vragen om akkoord te gaan met mogelijk additionele kosten.

    • De meterstand van de warmte wordt weergegeven op een digitale meter in de meterkast of berghok. Deze meterstand wordt veelal weergegeven in GJ.

      Ontvang je ook warm tapwater en/of koud drinkwater van Eteck dan zit de watermeter vlakbij de warmtemeter. Deze waarde wordt aangegeven in m3.

      Als je een Kamstrup Multical 401 energiemeter hebt en tapwater bij ons afneemt, dan kan je de stand van het tapwater uitlezen door de bedienknop van de energiemeter drie seconden ingedrukt te houden. De stand staat gelijktijdig met de letter “A” vermeld in het display.

      Als er kostendelers op de radiatoren zitten, dan kun je de meterstanden hiervan rechtstreeks aflezen. Eteck zal in dat geval deze eenheden omrekenen naar een warmteverbruik.

      Iedere woning is anders en er bestaan dus ook individuele verschillen. Voor de exacte situatie in jouw woning verwijzen wij naar de informatiekaart in het klantportal MijnEteck.

    • Het warmteverbruik is afhankelijk van veel factoren, zoals de positie van de woning, je warmwater verbruik en de gezinssamenstelling. Al deze factoren spelen een rol.

      Het gemiddelde warmteverbruik van een huishouden is ongeveer 25 Gigajoule per jaar. Jouw verbruik kan hier dus van afwijken.

    • Warmtepompen zijn in principe vergelijkbaar met koelkasten. Dit houdt in dat ze onderhoudsvrij zijn en dus niet periodiek gecontroleerd hoeven worden. Enkele warmtepompen worden wel onderhouden. Dit kan niet op aanvraag maar wordt vanuit Eteck geïnitieerd. Je ontvangt hierover bericht als dit voor jouw geldt.

      Indien je een storing aan je warmtepomp hebt kun je dit melden via ons telefoonnummer 085-0218000.

    • De contractduur is 30 jaar. Eteck draagt zorg dat er 30 jaar lang een werkende warmtepomp/afleverset aanwezig is in de woning.

      De exacte voorwaarden hiervan vind je in de Algemene leveringsvoorwaarden en Aansluitvoorwaarden. Deze documenten zijn te vinden in de klantportal MijnEteck.

    • Indien het in jouw woning ook mogelijk is om te koelen, dan is het goed om te weten dat vloerkoeling anders werkt dan airconditioning. Waar airconditioning actief de lucht koelt, stroomt er met vloerverkoeling koud water door jouw vloerverwarmingssysteem. Hierdoor kan je de temperatuur in de woning doorgaans enkele graden koelen ten opzichte van de buitentemperatuur. Weet wel dat het, na het activeren van de koeling, enige tijd kan duren voordat dit je dit merkt.

      Bij een combinatie van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, kan de aanvoertemperatuur van koeling tijdelijk iets verhoogd worden. Dit doen wij om het temperatuurverschil tussen de vloer en de omgeving te verkleinen. Hiermee wordt condensvorming op jouw vloer voorkomen en het risico op valpartijen door een gladde vloer verkleind.

    • Onze tarieven zijn te vinden op MijnEteck of in de Eteck App. Uiteraard kun je het tariefblad ook telefonisch opvragen via 085-0218000 of stuur ons een bericht.

    • Het is al langere tijd onrustig op de energiemarkt. Die onrust heeft de prijzen op de internationale energiemarkt opgedreven. Eteck betreurt de noodzaak van de hoge warmtetarieven voor haar klanten. Net als huishoudens lopen warmtebedrijven aan tegen de extreme prijzen voor elektriciteit en gas. De stijging van de tarieven van Eteck zijn dus het directe gevolg van de stijgende inkoopkosten van elektriciteit en gas voor het jaar 2023. De inflatie treft ook onze onderneming en wij zien geen andere mogelijkheid dan de hogere kosten door te berekenen aan onze eindgebruikers om nu en in de toekomst een gezonde bedrijfsvoering te hebben en te kunnen blijven investeren in de verduurzaming van de Nederlandse warmte- en koudevraag.

    • Ieder jaar stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale warmtetarieven vast die de warmteleveranciers mogen rekenen. De berekening van de maximale warmtetarieven is gekoppeld aan de gasprijzen. (Wij zijn al langere tijd een groot voorstander van een wijziging van deze methodiek en vinden het essentieel dat hernieuwde wetgeving hieromtrent op korte termijn wordt gerealiseerd.). Uw warmtetarief bestaat uit in ieder geval een vast deel en vaak ook uit een variabel deel. Het variabele tarief betaalt u voor de warmte die u gebruikt. Dit tarief is direct gekoppeld aan de gasprijzen. In de wet staat precies hoe dit variabele tarief berekend moet worden. De ACM moet uitgaan van de gasprijzen die de 10 grootste gasleveranciers per 1 januari 2023 gemiddeld rekenen. De gasleveranciers geven de ACM de tarieven door die zij bij een jaarcontract berekenen. Eind 2022 boden gasleveranciers weinig tot geen vaste contracten aan. Daarom heeft de ACM de tarieven op een andere manier berekend. De ACM heeft ditmaal de groothandelsprijs van gas en een opslag gebruikt voor de berekeningen.

      Bij de berekening wordt ook de belasting op gas in het tarief meegenomen. Uiteindelijk betaalt u dus niet meer dan wat een gemiddelde consument betaalt voor gas, een cv-ketel met onderhoudskosten en het vastrecht voor gas.

      Om energie (gas, stroom en warmte) betaalbaar te houden, heeft de overheid aangegeven huishoudens tegemoet te komen in de kosten. Er zijn in 2023 compensaties beschikbaar en er wordt een prijsplafond ingevoerd voor warmte, waardoor huishoudens tot een grens van 37 gigajoule (GJ) een gemaximaliseerd tarief betalen van € 47,38 per GJ. Door het duurzame karakter en de performance van onze systemen ligt het jaarlijkse verbruik van de gemiddelde Eteck-klant significant lager dan deze grens, waardoor de kans groot is dat onze klanten alleen het gemaximaliseerd tarief betalen.

    • Energieleveranciers zijn verplicht nieuwe tarieven minimaal 30 dagen van tevoren aan te kondigen. Voor warmteleveranciers geldt de verplichting dat zij hun tarieven vóór 1 januari 2023 publiceren. Dit is door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald en komt voort uit het feit dat warmteleveranciers voor het vaststellen van de jaarlijkse tarieven afhankelijk zijn van de ACM. Zij stellen halverwege december de maximum tarieven vast, waardoor de 30 dagen-verplichting voor ons ook niet mogelijk is. Nadat de ACM haar tarieven heeft gepubliceerd, controleren wij of onze tarieven de ACM-tarieven niet overschrijden en indien nodig worden deze gecorrigeerd en opnieuw verwerkt. Daar zijn berekeningen en controles voor nodig en dat kost tijd. Zo weten we wel zeker dat we een eerlijke en correcte prijs vragen.

    • Warmteleveranciers worden standaard tweejaarlijks getoetst door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of het gemaakte rendement niet te hoog is. Eteck scoort in die rendementstoets onder het maximaal toegestane rendement, hetgeen betekent dat Eteck niet teveel winst maakt. In 2023 wordt een extra rendementstoets van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toegevoegd om erop toe te zien dat de warmteleveranciers geen extra winst maken door de gegeven subsidies.

    • Dit kun je eenvoudig zelf doen via ons klantportaal MijnEteck. Heb je hulp nodig? Bel 085-0218000 of neem digitaal contact met ons op.

      Wij attenderen je erop dat het aanpassen van je voorschotbedrag op eigen risico is. De jaarnota kan door verlaging van het voorschotbedrag hoger uitvallen dan je verwacht. Daarnaast kun je een voorschotbedrag maar 1 keer per jaar zelf verlagen. Verhogen kan wel onbeperkt.

    • Mocht de eerste incassering, om welke reden dan ook, niet gelukt zijn dan incasseren wij rond de 10e van de volgende maand opnieuw.

      Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf het bedrag wat niet geïncasseerd is, over te maken naar de bankrekening vermeld op de factuur. Deze staat altijd in MijnEteck.

    • Er zijn 2 betalingsmogelijkheden.

      De eerste mogelijkheid is betaling per automatische incasso. Het bedrag wordt maandelijks rond de 27ste van je rekening afgeschreven. Hiervoor dien je ons wel een machtiging te geven. Mocht je dit niet gedaan hebben tijdens de aanmelding als klant, dan kun je dat alsnog aanvragen. Vul het formulier in en stuur het aan ons terug.

      De tweede mogelijkheid is betaling per factuur. Je ontvangt de factuur halverwege de maand en dient deze voor het eind van de maand te voldoen. Voor het betalen per factuur wordt een maandelijkse toeslag berekend. De hoogte van de toeslag kan je terugvinden op de tariefkaart in MijnEteck. De kosten voor het betalen per factuur worden als factuurkosten weergegeven op je maandfactuur.

    • Ja, dat kan op beide manieren! Vanuit milieuoverwegingen geven wij de voorkeur aan correspondentie per mail. Uiteraard staat je factuur ook altijd in MijnEteck.

    • De meest voorkomende vaste kosten hebben we hieronder op een rijtje gezet. Niet alle vaste kosten zijn van toepassing op alle projecten.

      • Aansluiting ruimteverwarming: dit bedrag betaal je voor de aansluiting op het systeem van Eteck;
      • Meettarief: dit bedrag betaal je voor de meettarieven om deze op afstand uit te lezen;
      • Afleverset: dit bedrag betaal je voor het systeem in de woning;
      • Vaste kosten ruimtekoeling: dit bedrag betaal je voor eventuele koeling die wij het hele jaar door aanbieden.

      Meer informatie vind je op het tariefblad in MijnEteck.

      Op diverse projecten is de Warmtewet van toepassing. Deze wet is bedoeld om bewoners te beschermen tegen te hoge tarieven wanneer ze geen keuze hebben om over te stappen naar een andere warmteleverancier. Deze wet geeft leveranciers richtlijnen waaraan zij zich moeten houden. Dit geldt onder andere voor de kosten die leveranciers van warmte in rekening mogen brengen. Om de kosten zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben wij de vaste kosten zoveel mogelijk uiteengezet.

    • De factuur als bijlage wordt soms geweigerd bij gebruik van Windows 10. Dit is vervelend maar we hebben een oplossing. Als je de web versie van je mailaccount opent, zie je dat de bijlage er wel bij zit.

      Uiteraard kun je je facturen ook altijd in zien via de klantportal MijnEteck.

    • Salvors regelt administratieve zaken voor ons wanneer er problemen zijn met je betaling(en).

      Als je een brief ontvangt van Salvors, dan betekent dit dat wij enkele facturen aan hen hebben overgedragen. Voor vragen over een brief die je van Salvors hebt ontvangen, verzoeken wij je rechtstreeks met hen in contact te treden. Contactgegevens staan op de brief vermeld.

      Salvors zal, als onze partner, op een efficiënte manier op zoek gaan naar een gezamenlijke oplossing om de betalingsachterstand in te lopen.

    • Contactgegevens kun je zelf aanpassen in MijnEteck. Nog geen inloggegevens? Maak dan hier je account aan.

      Liever telefonisch (085-0218000) of via digitaal contact je wijziging(en) doorgeven, dat kan natuurlijk ook gewoon.

    • Dit kan via de klantportal MijnEteck wanneer je al eens eerder een machtiging voor automatische incasso hebt afgegeven. Mocht je dit nog niet hebben gedaan dan kun je een machtigingsformulier vinden in MijnEteck.

      Een wijziging van je rekeningnummer kan ook via ons digitale contactformulier worden doorgegeven. Het telefonisch doorgeven van een wijziging in je rekeningnummer is niet mogelijk.

    • Alle informatie over ons rekeningnummer/IBAN-nummer en tenaamstelling kunt u vinden op de desbetreffende factuur of jaarnota. Deze staan altijd in het klantportal MijnEteck.

    • Dat zijn de:

      • Aansluitvoorwaarden consumenten kleiner dan 100 kW
      • Algemene Leveringsvoorwaarden consumenten kleiner dan 100 kW

      Beide voorwaarden zijn te lezen in de klantportal MijnEteck.

    • De kosten kun je verdelen in twee categorieën: kosten voor de techniek (de installatie) en kosten voor het verbruik.

      De techniek van lokale, collectieve warmtesystemen varieert nagenoeg altijd per project omdat het, anders dan een stadswarmtenet, maatwerk op die locatie is. Geen enkel (nieuwbouw)project is hetzelfde en daarom wordt de technische installatie aangepast op o.a. de vraag, de beschikbare natuurlijke bronnen, het aantal woningen wat wordt aangesloten. Deze en andere factoren spelen een grote rol bij het bepalen van de juiste techniek van het warmtesysteem. Daarbij is een warmtepomp duurder in aanschaf en onderhoud dan een gasaansluiting op een leidingnet wat er al ligt en al jaren in gebruik is.

      De maximum tarieven voor de te leveren diensten vanuit een warmteleverancier aan particulieren worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks vastgesteld op basis van de Warmtewet. Daarbij wordt uitgegaan van het Niet-Meer-Dan-Anders-principe (NMDA). Dit principe houdt in dat de prijs van warmtelevering niet hoger mag zijn dan het gebruik van gas als energiebron. De maximum tarieven gelden voor alle warmteleveranciers en bij het aangaan van een overeenkomst voor een project zal de exacte hoogte worden vastgesteld in overleg met een gemeente, projectontwikkelaar, aannemer of woningcorporatie.

      Tarieven kunnen binnen een project variëren; bijvoorbeeld bij verschillende woonoppervlaktes binnen een wooncomplex en de tarieven kunnen jaarlijks worden aangepast, maar ze mogen nooit boven de maximum tarieven zoals vastgesteld door de ACM uitkomen. Als klant weet je daardoor zeker dat je nooit té veel betaalt ten opzichte van een individuele warmtevoorziening op basis van gas.

      Jouw tarieven vind je op het tariefblad. Dit tariefblad wordt jaarlijks geïndexeerd. Zodra je klant bent kun je je tarieven ook altijd terugzien in het klantenportal MijnEteck en in de Eteck App.

    • Als jouw inkomen rond het sociaal minimum zit, heb je mogelijk recht op de energietoeslag. Deze eenmalige toeslag is in juli 2022 door het kabinet verhoogd van € 800 naar € 1.300. Dit geld is bedoeld om je te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas, warmte en elektriciteit. Een aanvraag voor deze toeslag doe je bij de gemeente waar je woont. Zij betalen het bedrag ook aan jou uit als je er recht op hebt.

    • De term CW-klasse staat voor Comfort Warm Water. Hoe hoger de klasse, des te meer warm water per minuut geleverd kan worden. Dit noemen we ook wel de aansluitcapaciteit. Tot en met 2022 werden de kosten voor de CW-klassen 1-4 niet apart vermeld. Deze waren verwerkt in de kosten voor de huur van de afleverset. Met ingang van 2023 vermelden wij de kosten voor alle CW-klassen apart op onze facturen. Daarom ziet iedereen vanaf 2023 de regel 'Toeslag CW-klasse' op de factuur.

    • Lukt het niet om onze nota’s binnen de gestelde termijn te betalen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Team Customer Care, dan zoeken wij samen naar een passende betalingsregeling. Ook bieden wij hulp bij verschillende vormen van besparen en de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met een financiële coach.

      Lukt het (al) langere tijd niet om onze en andere rekeningen te betalen? Neem dan contact op met uw gemeente voor schuldhulpverlening. Zij helpen u met schulden die u zelf niet kunt oplossen.

    • Indien van toepassing op jouw project, ontvang je een jaarnota. Wij maken de jaarnota’s op in de eerste 6 weken van het nieuwe jaar. Dit doen wij niet in een specifieke volgorde en kunnen om die reden ook niet ingaan op voorrangsverzoeken. Mocht je begin maart nog geen jaarnota hebben ontvangen, neem dan contact op met onze afdeling Customer Care via 085-0218000 of neem digitaal contact met ons op.

    • Op je jaarnota berekenen we automatisch het nieuwe voorschotbedrag op basis van jouw verbruik in 2021 en de nieuwe tarieven. Omdat de tarieven voor GigaJoule in 2022 flink omhoog zijn gegaan kan het zijn dat je voorschotbedrag alsnog omhoog gaat omdat de warmte in 2022 duurder is geworden.

    • Het automatisch berekende voorschotbedrag is een adviesbedrag dat we automatisch voor je instellen. Je kunt je voorschotbedrag altijd wijzigen op MijnEteck of in de Eteck app. Houd er wel rekening mee dat wanneer je je voorschotbedrag verlaagd en je verbruik hetzelfde blijft of hoger wordt, je volgend jaar mogelijk moet bijbetalen op je jaarnota.

    • Op jouw jaarnota staat een vervaldatum. Rond deze datum keren we het tegoed aan je uit. Heb je nog een openstaande nota? Dan verrekenen we je tegoed hier eerst mee. Een eventueel restant keren we alsnog aan je uit.

    • Op de achterkant van de jaarnota staat een overzicht met de in rekening gebrachte maandbedragen. Dit zijn de bedragen zoals ze op de factuur staan en niet de daadwerkelijk door jou betaalde bedragen.

      Maandelijks ontvang je van ons een factuur met daarop het te betalen bedrag. Betaal je te veel of te weinig, dan komt het overzicht op de jaarnota niet overeen met jouw eigen administratie. Bedragen die je te veel hebt betaald worden door ons automatisch verrekend met de nieuwe maandfactuur en/of aan je terugbetaald.

      Het is daarom belangrijk dat je het juiste factuurbedrag overmaakt. Ben je het niet eens met het maandbedrag? Dan pas je het voorschotbedrag gemakkelijk zelf aan via MijnEteck of de Eteck app. Wij kunnen hiervoor geen aangepaste jaarnota opmaken.

    • Jouw jaarnota wordt gebaseerd op jouw verbruik. Je verbruik wordt gemeten door de (warmte)meter in jouw woning. Op je jaarnota staan de kosten die je afgelopen jaar hebt gemaakt plus de maandbedragen die je al hebt betaald.

      Heb je het afgelopen jaar meer betaald dan nodig was? Dan krijg je geld terug. Is het verbruik hoger geweest, dan zal je moeten bijbetalen.

      Op de jaarnota wordt ook een nieuw voorschotbedrag berekend. Dit voorschotbedrag kan je desgewenst zelf wijzigen via ons klantportaal MijnEteck.

    • Neem alle meterstanden op en neem telefonisch contact op met onze afdeling Customer Care via 085-0218000. Samen controleren we de meterstanden die jij hebt opgenomen met de meterstanden die in ons systeem staan.

      Mocht blijken dat de meterstanden op je jaarnota onjuist zijn, dan zullen we deze aanpassen en ontvang je een gecorrigeerde jaarnota.

    • Je jaarnota gaat altijd over een kalenderjaar. Ben je later in het jaar op het adres komen wonen dan is deze periode korter. De exacte afrekenperiode vindt je altijd op de jaarnota zelf. Klopt deze periode niet? Neem dan telefonisch contact op met onze afdeling Customer Care via 085-0218000. Zorg ervoor dat je de startdatum en als dat kan de meterstanden van deze datum bij de hand hebt.

    • De voorlopige plannen van de overheid zijn als volgt;

      • Het prijsplafond zal naar verwachting gelden vanaf 1 januari 2023 t/m december 2023.
      • We verwachten dat het prijsplafond op €47,38 per gigajoule (GJ) wordt vast gezet.
      • Het prijsplafond geldt naar verwachting tot een verbruik van 37 gigajoule (GJ).
      • Voor al het warmteverbruik wat binnen deze 37 GJ valt, geldt het prijsplafond. Voor alles wat men daarboven verbruikt, geldt het warmtetarief 2023 (deze wordt vóór 1 januari 2023 door Eteck vastgesteld)
    • Het prijsplafond is bedoeld om huishoudens zekerheid te geven over de energierekening en bij een gemiddeld verbruik de kosten te minderen. Door het prijsplafond betaalt u in 2023 een begrensde prijs voor stroom, gas en warmte tot het zogenoemde volume-/ of verbruiksplafond. Het vastgestelde maximum verbruiksplafond voor stroom is 2.900 kWh, voor gas 1.200 m³ en voor warmte 37 gigajoule (GJ).

    • Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikaansluitingen met een aansluitvermogen van minder dan 100kW. Denk hierbij aan huishoudens (woningen), zzp’ers, kleine bedrijven, etc. Het prijsplafond geldt niet voor locaties zonder verblijfsfunctie zoals bijvoorbeeld een garage en ook niet voor (groot)zakelijke aansluitingen.

    • Het prijsplafond betekent dat u vanaf 1 januari 2023 tot een plafondverbruik van 37 GJ maximaal 47,38 euro per GJ betaalt. Dit is voor iedereen in Nederland die een kleinverbruikaansluiting Warmte (< 100kW) heeft gelijk. Verbruikt u in 2023 meer dan 37 GJ? Dan betaalt u voor de extra GJ's het warmtetarief van Eteck. Dit tarief kunt u terugvinden op uw tariefblad 2023 via MijnEteck.

    • Tot 37 GJ warmteverbuik betaalt u € 47,38. Verbruikt u in 2023 meer dan 37 GJ? Dan betaalt u voor de extra GJ's het warmtetarief van Eteck. Dit tarief kunt u terugvinden op uw tariefblad 2023 via MijnEteck.

      Wilt u weten hoeveel GJ u voorgaande jaren heeft verbruikt? Raadpleeg hiervoor uw jaarnota's via MijnEteck. Uw jaarnota 2022 ontvangt u uiterlijk in week 6.

    • Tot 37 GJ warmteverbuik betaalt u € 47,38. Verbruikt u in 2023 meer dan 37 GJ? Dan betaalt u voor de extra GJ's het warmtetarief van Eteck. Dit tarief kunt u terugvinden op uw tariefblad 2023 via MijnEteck.

      Wilt u weten hoeveel GJ u voorgaande jaren heeft verbruikt? Raadpleeg hiervoor uw jaarnota's via MijnEteck. Uw jaarnota 2022 ontvangt u uiterlijk in week 6.

    • Op uw maandfactuur is dit niet zichtbaar aangezien dit voorschotbedragen betreft. Wel is voor de berekening van uw geadviseerde maandbedrag uw jaarverbruik 2022, de nieuwe tarieven én het prijsplafond meegenomen. We raden u daarom aan het nieuwe voorschotbedrag niet verder naar beneden bij te stellen. Zo kunt u negatieve verrassingen op uw nieuwe jaarnota voorkomen. Op uw jaarnota of eindnota gaat u een splitsing zien van de kosten tot 37 GJ en boven de 37 GJ.

    • Het is technisch helaas (nog) niet mogelijk om een notificatie af te geven wanneer u het prijsplafond bereikt. Wel kunt u via MijnEteck uw verbruik monitoren indien u een slimme meter heeft. Via dit klantenportaal heeft u maandelijks inzicht in uw verbruik. Zo kunt u ook eenvoudig zien of meer of juist minder verbruikt dan vorig jaar en of u de grens van 37 GJ bereikt heeft.

    • Via MijnEteck kunt u uw verbruik monitoren indien u een slimme meter heeft. Via dit klantenportaal heeft u maandelijks inzicht in uw verbruik. Zo kunt u ook eenvoudig zien of meer of juist minder verbruikt dan vorig jaar.

    • In het verbruiksoverzicht van januari zijn de nieuwe tarieven die bij het prijsplafond horen, nog niet verwerkt. Hierdoor worden er voor januari nog verkeerde, te hoge kosten getoond. Op dit moment zijn wij hard aan het werk om de juiste tarieven in de verbruiksoverzichten te verwerken. Vanaf februari zullen de tarieven die bij het prijsplafond horen, zichtbaar zijn in alle overzichten. Je kunt dan ook met terugwerkende kracht het gecorrigeerde overzicht van januari bekijken.

    • Het kabinet werkt aan een regeling om ook de bewoners achter een blokaansluiting tegemoet te komen. Woont u in zo’n woning en ontvangt u warmte van Eteck? Dan meet Eteck uw verbruik met individuele energiemeters. Daardoor is de regeling voor blokaansluitingen niet voor u van toepassing en valt u onder de regeling van het prijsplafond. Wilt u meer weten over de hoogte en werking van het prijsplafond? Klik hier.

    • Nee, je krijgt geen naheffing omdat de prijzen zijn gestegen dit jaar. De prijzen zijn begin 2022 vastgezet en dat verandert niet gedurende het jaar. Je kan alleen een naheffing via jouw jaarnota krijgen als je meer hebt verbruikt dan de maandelijkse voorschotten die je hebt betaald.

    • Naast dat dit zo is vastgelegd in de Warmtewet is er nog een andere reden waarom de prijs van duurzaam opgewekte warmte samenhangt met de prijs van aardgas. De subsidies voor duurzame energieprojecten zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs. Om ervoor te zorgen dat duurzame energie kan concurreren met gas, legt de overheid het verschil bij tussen de productieprijs van de duurzame energie en de geldende marktprijs. Als indicatie voor de marktprijs hanteert de overheid de prijs van gas: wordt gas duurder, dan daalt de subsidie. Daardoor is nu niet alleen de door gas opgewekte warmte duurder, maar ook die afkomstig uit niet-fossiele bronnen.

    • Wij zouden ook graag zien dat de warmtetarieven (en projectsubsidies) niet meer aan de gasprijs zijn gekoppeld. Daardoor worden onze tarieven ook beter uitlegbaar. Hiervoor pleiten wij al enkele jaren en dat besef is ook bij minister Rob Jetten doorgedrongen. Er wordt in ons kabinet dan ook gesproken over een nieuwe Warmtewet (Wet collectieve warmtevoorziening), die naar verwachting in 2024 van kracht is.

    • Hoe de warmte wordt opgewekt, verschilt per project. Bekijk MijnEteck om te zien hoe dit voor jouw woning geregeld is. Maar let wel op, de hoge prijs van aardgas heeft invloed op de hele energiemarkt. Als één brandstof in prijs stijgt, wordt de vraag naar andere brandstoffen groter en stijgt die prijs ook. Daarom hanteren wij één verkoopprijs per GigaJoule (GJ), ongeacht het type warmte-installatie. Dit bedrag wordt in de Warmtewet bepaald.

    • Met warmte- en koudeopslag, ook wel WKO genoemd, creëert Eteck een comfortabel binnenklimaat in je nieuwe woning. Dit duurzame systeem is gasloos en werkt met warme- en koude gebieden diep in de bodem van jouw wijk. Om die gebieden te bereiken boren we net zo diep tot we op een grove watervoerende zandlaag stuiten.

    • In de winter pompt het WKO-systeem relatief warm grondwater naar onze centrale techniekruimte. Hier wordt de warmte uit het grondwater via een warmtewisselaar overgedragen aan het water in ons distributienet. Het grondwater en het distributiewater blijven daarmee volledig gescheiden. Het voorverwarmde distributiewater voeren we naar de warmtepomp in je woning en het afgekoelde grondwater keert terug de bodem in.

      In de warmtepomp bevindt zich een tweede warmtewisselaar. Hier wordt de warmte van ons distributiewater overgedragen aan het water in je vloerverwarmingssysteem. De warmtepomp zorgt vervolgens voor verdere opwarming van het water zodat dit bruikbaar is in je woning.

      Het water lokaal opgewarmd om zoveel mogelijk energieverlies tijdens de distributie te voorkomen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld stadswarmte waarbij water met hoge temperatuur over lange afstanden wordt vervoerd. Dat maakt het WKO-concept erg duurzaam.

      In de zomer draaien we het systeem om en pompen we grondwater uit het koude gebied omhoog om uw woning te verkoelen. Heb je gedurende het jaar meer behoefte aan warmte dan aan koeling? Geen zorgen, Eteck maakt gebruik van aquathermie. Deze techniek vult het warme gebied in de bodem aan met warmte uit door de zon opgewarmd oppervlaktewater. Zo geniet je zomer en winter optimaal van uw woning.

    • Je kan de zonnepanelen op je woning gebruiken om je eigen elektragebruik te compenseren, ook wel salderen genoemd. De elektriciteit die de warmtepomp gebruikt wordt apart gemeten en betaald door Eteck.

    • Ja. Aangezien de elektriciteit van de warmtepomp voor rekening van Eteck komt, vragen we hiervoor een seperate meter. Deze is gelijk aan je eigen meter in de woning en is inpasbaar in een standaard meterkast. Voor deze aparte meter dient een tweede meetpunt (ook wel allocatiepunt genoemd) door jou aangevraagd te worden via www.mijnaansluiting.nl.

    • Je nieuwe woning wordt verwarmd via vloerverwarming. Deze comfortabele manier van verwarmen werkt anders dan bijvoorbeeld het verwarmen van de ruimte via radiatoren. Omdat wij het erg belangrijk vinden dat je kan genieten van een optimaal wooncomfort, geven wij je een aantal tips voor een behaaglijk binnenklimaat:

      1. Het opwarmen van een vloer gaat trager dan regulier verwarmen. Het duurt enige uren voordat de betonnen vloer en je vloerafwerking zijn opgewarmd. Houdt hier rekening mee. Daarna heb je het voordeel van een prettige constante temperatuur in huis;
      2. Niets is zo veranderlijk als het weer. Als het weer om ons heen snel verandert (dagen waarop het de ene dag erg koud is en de andere dag de zon je woning flink verwarmd) is het systeem niet in staat om continu te schakelen. Het continu schakelen zou de duurzaamheid van het systeem te niet doen. Hierdoor kan het voorkomen dat het de ene dag warmer en de andere dag wat kouder aanvoelt in je woning;
      3. Om je huis optimaal duurzaam te verwarmen adviseren wij om de thermostaat niet lager of hoger te zetten voor een periode van minder dan 24 uur. Zorg voor een constante temperatuur en sluit ’s avonds de gordijnen om warmte binnen te houden;
      4. Droge lucht warmt sneller op. Ventileer je woning kort en krachtig om warmteverlies te beperken en laat ramen/deuren gedurende de dag niet onnodig open staan.
    • Het is mogelijk om in je woonkamer gebruik te maken van bijverwarming, zoals een houtkachel of open haard. Houdt er wel rekening mee dat het extra opwarmen van de hoofdruimte (woonkamer) effect heeft op het comfort in andere vertrekken in huis. De temperatuursensor reageert op de warmte in de woonkamer. Zodra de sensor merkt dat de gewenste temperatuur in die ruimte bereikt is, stopt het systeem met verwarmen van de vloer in de woonkamer én in alle overige vertrekken.

      Wanneer de houtkachel of open haard uit gaat, zal de warmtepomp de vloer eerst weer langzaam moeten opwarmen alvorens het warm wordt in de woning. Dit kost extra energie en er zullen mogelijk momenten zijn dat de temperatuur onaangenaam is in de woning. Het verwarmen van de woning met vloerverwarming is per definitie een langzaam systeem waarbij temperatuurveranderingen beperkt moeten worden. Juist in die stabiliteit zit de kracht van duurzaamheid van het systeem.

    • Zie ook de aansluitvoorwaarden. In de aansluitvoorwaarden staat precies welke eisen er gesteld worden aan de warmtepompopstellingsruimte. Het volgende dient aanwezig te zijn:

      • 2 stuks mantelbuizen ø110mm t.b.v. de aansluitleidingen (aanvoer en retour) van de warmtepomp (zie bijlagen A-03 en A-04);
      • Een koudwateraansluiting voor aansluiting op de warmtepompinstallatie;
      • De warmwaterleiding van de woning voor aansluiting op de warmtepomp;
      • Een mantelbuis ø19mm met bedrading 4x0,8mm2 van de warmtepompopstellingsruimte naar het hoofdvertrek van de woning t.b.v. het installeren van een kamersensor / thermostaat;
      • Een mantelbuis ø19mm met bedrading 2x0,8mm2 van de warmtepompruimte naar de noord / oost gevel van de woning t.b.v. het aanbrengen van een buitentemperatuurvoeler (niet benodigd bij Itho Daalderop warmtepompen);
      • Een rioolaansluiting t.b.v. het overstortventiel van het boilervat;
      • Een mantelbuis ø25mm met trekkoord tussen meterkast en warmtepompruimte t.b.v. de stroomaansluiting / voeding voor de warmtepomp (tweede allocatiepunt, Eteck wordt aangesloten op een eigen elektrameter in de meterkast die de bewoner dient aan te vragen bij www.mijnaansluiting.nl);
      • Indien geen na-regeling in de vloerverwarmingsverdeler is opgenomen dan een stuurkabel opnemen om de badkamerklep dicht te zetten bij koelbedrijf.
      • LET OP!! Als de woning meer dan 9,5kW verwarmingsvermogen vraagt vanuit de transmissieberekening dan dien je meer ruimte te reserveren in de woning, namelijk 1200x2000x2500mm (DxBxH). Aan de voorzijde over de gehele breedte dient voldoende ruimte gereserveerd te zijn t.b.v. onderhoud, service en toekomstige vervangingen.
    • De WTW wordt normaal gesproken op de bovenste woonlaag (van een meerlaagse woning) geplaatst en de warmtepomp bij dergelijke woningen op de begane grond. Voor appartementen geldt dat natuurlijk niet. Ja, je kan de WTW wel naast de warmtepomp plaatsen maar dan ga je bij een meerlaagse woning dus met luchtkanalen van de bovenste etage naar beneden om vervolgens de uitblaaslucht naar buiten af te voeren. Verder is de technische ruimte waar de warmtepomp zich bevindt te klein en moet je rekening houden met een grotere opstellingsruimte. Bij meerlaagse bouw hangt de WTW gewoonlijk op zolder/boven en staat de warmtepomp beneden.

    • Een vrijstaande zonneboiler ten behoeve van warmtapwater is altijd mogelijk. Echter zal deze zonneboiler niet aangesloten kunnen worden op de warmtepompinstallatie van Eteck.

    • De warmtepomp wordt standaard uitgerust met een 200 liter boilervat. Boven een gevraagd vermogen van 9,5kW zal je standaard 276 liter aan boilercapaciteit krijgen, hiervoor dien je wel 6/8 meer ruimte te reserveren. Deze selectie volgt uit de transmissieberekening. Indien je dat wenst kan je een grotere boiler aanvragen, hiervoor wordt een meerprijs gerekend. Je kan dit terugvinden in het introductie document onder de paragraaf “Opties en meerprijzen”.

    • Het komt weinig voor dat het nodig is om een extra boilervat te installeren. Alleen wanneer er een zeer grote behoefte is aan warmtapwater in een zeer korte tijd is dit noodzakelijk. Vraag advies bij je installateur.

    • De standaard meterkast (77cm breed) is voldoende, Liander plaatst de meter van Eteck direct naast de meter van de hoofdaansluiting. Wel dien je zelf een tweede meetpunt (ook wel allocatiepunt genoemd) aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl. Zie bijlage A-14 voor de maatvoering.

    • In principe niet. Liander is op de hoogte van de plaatsing van de warmtepomp en heeft haar netwerk daar reeds op uitgelegd.

    • Nee, dat kan niet. Eteck verzorgt de aansluiting incl. warmtepomp gedurende 30 jaar.

    • Nee, dat kan niet. Eteck verzorgt de aansluiting incl. warmtepomp gedurende 30 jaar.

    • De aansluitvoorwaarden zijn te vinden in de bijlage “A-01 Aansluit- en plaatsingsvoorwaarden warmtepomp Centrumeiland 2018-SAP...”.

    • Nee, dat is niet mogelijk. Eteck verzorgt de aansluiting incl. warmtepomp gedurende 30 jaar.

    • Ja, de exploitatie staat op adres/kavelnummer en is daarmee gebonden aan de woning. Elke opvolgende woningeigenaar heeft dus dezelfde rechten en plichten als de eerste eigenaar. Informatie hierover is te vinden in de “A-01 Aansluit- en plaatsingsvoorwaarden warmtepomp Centrumeiland 2018- SAP...”.

    • De eenmalige bijdrage aansluitkosten zijn per geplaatste warmtepompinstallatie in een zelfstandige woning.

    • Warmte wordt afgerekend per warmte eenheid ‘Gigajoule’ [GJ]. De GJ wordt door een warmtemeter gemeten. Het warm tapwater wordt afgerekend per m3 [=1000 liter]. In de warmtapwaterleiding zit daarvoor een watermeter. De prijs per m3 warmtapwater wordt berekend door de hoeveelheid Gigajoule die benodigd is om 1m3 warmtapwater naar 60 graden Celcius te verwarmen. Dit is inclusief het op temperatuur houden en verwarmen tot boven de legionellagrens.

    • De tariefstelling voor zowel stadswarmte als WKO is volgens het Niet-meer-dan-anders-principe (NMDA-beginsel). Het beginsel op grond waarvan in een gemiddelde situatie de totale lasten van warmte-/koude levering voor de verbruiker niet meer zullen zijn dan in de vergelijkbare situatie met een conventionele warmte-/koude voorziening. Onder conventionele warmte-/koude voorziening wordt het opwekken van warmte met een gasgestookte ketel en het opwekken van koude met een elektrisch koelmachine verstaan (splitunit). In de lastenvergelijking worden eenmalige kosten, vaste jaarlijkse kosten en de variabele verbruikskosten in beschouwing genomen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt elk jaar vóór 1 januari de maximumtarieven voor de levering van warmte vast. De ACM is er om de consument te beschermen tegen de energieleverancier. De energieleverancier dient zich te houden aan de regelgeving van de ACM (antwoord i.s.m. gemeente Amsterdam).

    • Ja, maatwerk is mogelijk. Dat houdt in: geen individuele warmtepomp, maar collectieve warmtepompinstallatie met alle bijkomende zaken collectief geregeld. De financiële gevolgen daarvan zijn op voorhand niet te noemen, maar zullen in een persoonlijk gesprek met de bouwgroep naar voren komen.

    • Als je gebruik wilt maken van de WKO voorziening op Centrumeiland, dan kan je je aanmelden via www.eteck.nl/nl/u-gaat-toch-ook-voor-nul. De aanmelding is geheel vrijblijvend en kan je ook als informatieverstrekking zien.

    • Een medewerker van de afdeling klantzaken neemt per e-mail contact met je op. Om een warmtepomp met de juiste capaciteit voor jouw woning te selecteren hebben wij een zogenoemde ‘warmteverliesberekeningen’ nodig. Deze maakt de architect, installateur of het bouwbedrijf. Bij een aansluiting met een individuele warmtepomp horen ook twee overeenkomsten. Een aansluitovereenkomst waarin zaken m.b.t. jouw aansluiting, opstelplaats en ruimtebeslag worden geregeld. En een leveringsovereenkomst met tarieven en afspraken over het leveren van warmte, koude en warm tapwater. Beide overeenkomsten sturen wij op. Na uitwisseling van de benodigde gegevens volgt altijd nog een persoonlijk begeleiding om uiteindelijk de plaatsing en in bedrijfstelling van de warmtepomp vlekkeloos te laten verlopen.