Animatie van de werking van aquathermie Animatie van de werking van aquathermie
24 augustus 2021

Alphen aan den Rijn verduurzaamt Planetenbuurt

De Gemeente Alphen aan den Rijn heeft Eteck geselecteerd om de verduurzaming van de wijk Planetenbuurt gezamenlijk verder uit te gaan werken. Op de Europese aanbesteding hebben drie partijen hun verduurzamingsplan ingediend. Eteck is door een beoordelingscommissie gekozen op basis van beste prijs-kwaliteitsverhouding. Het project omvat 846 aansluitingen waaronder huur- en koopwoningen, utiliteitsgebouwen, het Alrijne ziekenhuis, verpleeghuis Oudshoorn, appartementen van woningbouwvereniging Woonforte en de nieuwbouw van het Scala College.

Restwarmte en aquathermie

Eteck heeft het ingediende plan opgesteld in samenwerking met Kuijpers. Het plan bevat onder andere het gebruik van warmte vanuit het ziekenhuis. Door de nieuwbouw van de middelbare school aan te sluiten op het ziekenhuis kan overtollige warmte worden doorgeleverd. Deze warmte gaat dan niet verloren én er hoeft geen ‘nieuwe warmte’ opgewekt te worden voor de school; een win-win situatie!

De bestaande gebouwen kunnen worden aangesloten op een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) met warmte uit oppervlaktewater (aquathermie) van de Oude Rijn.

“We hebben een mooie mijlpaal bereikt met de selectie van Eteck als warmtebedrijf om voor dit eerste project in bestaande bouw warmte alternatieven te ontwikkelen.’’
Erik van Zuylen – wethouder duurzaamheid bij gemeente Alphen aan den Rijn

Blokverwarming verduurzamen op natuurlijke momenten

De gasgestookte ketels die nu warmte leveren aan de appartementen van Woonforte zijn aan vervanging toe. Een natuurlijk en praktisch moment voor de woningcorporaties om verduurzamingsslagen te maken. Het vervangen van gasketels door warmtepompen kan geruisloos omdat de bewoners nauwelijks ongemak ervaren van deze vervangingswerkzaamheden. Daarnaast moet er toch al geïnvesteerd worden in de warmte-installatie dus ligt vervanging in combinatie met verduurzaming voor de hand. Op deze manier is verduurzaming van wooncomplexen goed betaalbaar en met deze stap kan snel aardgasverbruik en CO₂-uitstoot verminderd worden. Dat is dan ook het advies wat Eteck, samen met adviseur Energy Bridge, heeft ingediend. Nu een stap maken in het collectieve deel van het warmtesysteem, later verdere stappen zetten door ook in de woningen aanpassingen te doen.

‘’De beoogde warmteoplossing is modulair en uit te breiden.’’
één van punten die door de beoordelingscommissie als positief is gewaardeerd